Schab po węgiersku

Opublikowano: 16.11.2021 r., 17:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
schab w sosie
Schab po węgiersku
Schab po węgiersku w aromatycznym i wyrazistym sosie jako danie główne w towarzystwie gruboziarnistej kaszy lub ziemniaczanego puree, poznaj przepis i spróbuj samodzielnie.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
279 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna, lodówka

Przepis na schab po węgiersku krok po kroku

Mięso natrzyj przyprawami i olejem rzepakowym.

Odłóż mięso na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony w brytfance.

Dodaj papryki pokrojone w słupki, cebulę w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.

Podsmażaj całość przez chwilę i dodaj szklankę wody.

Duś mięso z warzywami, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Duś mięso przez godzinę, na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Mięso pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na schab po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat schabu po węgiersku

Schab po węgiersku to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Przepis na schab po węgiersku w sosie sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad ale nie tylko.

Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka łatwo dostępnych warzyw. Ja postawiłam na aromatyczną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Oprócz tego dodaj papryki w dowolnym kolorze, najlepiej pokroić je w słupki lub większe kawałki, tak aby podczas duszenia się całkowicie nie rozpadły.

Przepis na schab po węgiersku jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu.

Kawałek mięsa dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Dodaj warzywa i zalej szklanką wody. To idealny moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.

Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.

Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.

Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab po węgiersku, nie pozostaje nic innego jak spróbować.

Alergeny w schabie po węgiersku

Lista alergenów dla schabu po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze schabu po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Im dłużej będziesz dusić mięso tym bardziej będzie ono delikatne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
139.55
279.10
Białko (g)
15.78
31.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.21
4.41
Węglowodany przyswajalne (g)
1.65
3.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.17
14.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
4.76
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
9.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.55
7.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
2.48
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Cholesterol (mg)
47.86
95.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.71
57.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.59
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.96
45.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.57
Witamina E (mg)
0.37
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.71
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.93
11.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.44
18.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
291.38
582.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
36.22
72.44
Potas (mg)
330.32
660.64
Wapń (mg)
9.65
19.30
Fosfor (mg)
170.24
340.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.12
44.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.00
Cynk (mg)
1.18
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po węgiersku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po węgiersku

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
46.00