Przepis na schab po węgiersku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryka wędzona
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna, lodówka

Mięso natrzyj przyprawami i olejem rzepakowym.

Odłóż mięso na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony w brytfance.

Dodaj papryki pokrojone w słupki, cebulę w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.

Podsmażaj całość przez chwilę i dodaj szklankę wody.

Duś mięso z warzywami, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Duś mięso przez godzinę, na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Mięso pokrój w plastry i podawaj z sosem.

schab w sosie
Schab po węgiersku
Koszt przygotowania dania
30.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
279 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Schab po węgiersku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie po węgiersku

Schab po węgiersku to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Przepis na schab po węgiersku w sosie sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad ale nie tylko.

Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka łatwo dostępnych warzyw. Ja postawiłam na aromatyczną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Oprócz tego dodaj papryki w dowolnym kolorze, najlepiej pokroić je w słupki lub większe kawałki, tak aby podczas duszenia się całkowicie nie rozpadły.

Przepis na schab po węgiersku jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu.

Kawałek mięsa dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Dodaj warzywa i zalej szklanką wody. To idealny moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.

Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.

Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.

Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab po węgiersku, nie pozostaje nic innego jak spróbować.

Wartości odżywcze schabu po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
139.55 kcal
279.10 kcal
Białko
15.78 g
31.57 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.17 g
14.34 g
Tłuszcze nasycone
2.38 g
4.76 g
Tłuszcze nienasycone
4.79 g
9.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.55 g
7.09 g
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
2.48 g

Witaminy w przepisie na schab po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.59 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.49 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.93 mg
11.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
36.22 mg
72.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
330.32 mg
660.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
9.65 mg
19.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
170.24 mg
340.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.12 mg
44.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.18 mg
2.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po węgiersku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie po węgiersku

Lista alergenów dla schabu po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania schabu po węgiersku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na schab po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób