Schab po węgiersku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na schab po węgiersku krok po kroku
Mięso natrzyj przyprawami i olejem rzepakowym.
Odłóż mięso na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony w brytfance.
Dodaj papryki pokrojone w słupki, cebulę w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.
Podsmażaj całość przez chwilę i dodaj szklankę wody.
Duś mięso z warzywami, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Duś mięso przez godzinę, na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Mięso pokrój w plastry i podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat schabu po węgiersku
Schab po węgiersku to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.
Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.
Przepis na schab po węgiersku w sosie sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad ale nie tylko.
Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka łatwo dostępnych warzyw. Ja postawiłam na aromatyczną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Oprócz tego dodaj papryki w dowolnym kolorze, najlepiej pokroić je w słupki lub większe kawałki, tak aby podczas duszenia się całkowicie nie rozpadły.
Przepis na schab po węgiersku jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu.
Kawałek mięsa dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Dodaj warzywa i zalej szklanką wody. To idealny moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.
Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.
Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.
Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab po węgiersku, nie pozostaje nic innego jak spróbować.
Alergeny w schabie po węgiersku
Lista alergenów dla schabu po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze schabu po węgiersku
Im dłużej będziesz dusić mięso tym bardziej będzie ono delikatne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.