Przepis na schab po warszawsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, folia aluminiowa, lodówka

Schab oczyść z błonek.

W misce wymieszaj oliwę z przyprawami.

Mięso włóż do marynaty, dobrze je natrzyj i odstaw do lodówki na godzinę.

Mięso zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W garnku podgrzej bulion.

Gdy się zagotuje, dodaj do niego żelatynę i gotuj do jej rozpuszczenia.

Garnek z żelatyną odstaw do ostudzenia, by galareta zaczęła tężeć.

W miseczce wymieszaj majonez z chrzanem, by powstała gęsta pasta.

Schab pokrój na cienkie plastry i ułóż je na półmisku, tak, by na siebie zachodziły.

Wspólne fragmenty posmaruj pastą jajeczną.

Naczynie ze schabem zalej galaretą i wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

Schab po warszawsku podany w misce i ozdobiony pietruszką.
schab po warszawsku
Koszt przygotowania dania
60.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
5

Schab po warszawsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie po warszawsku

Schab po warszawsku to przysmak, który jeszcze do niedawna gościł na prawie wszystkich spotkaniach czy domowych uroczystościach. To danie, które wywodzi się z przedwojennej kuchni polskiej, choć kiedyś było bardzo popularne, dziś słyszało o nim niewiele osób. Warto to zmienić, gdyż jest to potrawa naprawdę ciekawa, pięknie się prezentująca, a przy okazji bardzo łatwa w przygotowaniu. Na pewno sprawdzi się jako przystawka na imprezy, nie tylko rodzinne.

Przepis na schab po warszawsku odwołuje się do tradycyjnej kuchni polskiej, która była mieszanką smaków inspirowanych kulinariami francuskimi, żydowskimi, czy ormiańskimi. To sprawia, że jest ona tak różnorodna, a przy okazji naprawdę pyszna. Co najlepsze, choć to bardzo stara receptura, wcale nie traci na aktualności. Schab w galarecie nie jest przystawką popularną, choć ten rodzaj mięsa gości na stołach bardzo często. W tej wersji połączony z pastą chrzanową na pewno skradnie serca wszystkich smakoszy. To danie, choć wydaje się niezwykle skomplikowane, wcale nie jest trudne. Choć przyda się do jego stworzenia dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak efekt jest zdecydowanie tego wart.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po warszawsku, by był naprawdę fenomenalny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Do stworzenia tego dania przyda się dobrej jakości mięso, najlepiej niezbyt tłuste. Choć tłuszcz wytapia się podczas pieczenia, to jednak jego nadmiar negatywnie wpływa na układ krwionośny, dlatego dobrze wybierać kawałek, który w niego nie obfituje.

Dawniej z przepisu tego przygotowywano kieszonki schabowe, które, choć ładnie się prezentują, to wymagają sporo zręczności. W tym przepisie całość została maksymalnie uproszczona, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Chrzan dekoruje się pastą, która jest nieco odmienna niż w wersji pierwotnej. Pomija się dodatek jaj, za to miesza się majonez z chrzanem, dzięki temu pasta nie jest aż tak gęsta, ani nadmiernie ciężka. To wspaniały pomysł na przekąskę z mięsem w galarecie, która świetnie się prezentuje na stole. Ten pyszny schab idealnie sprawdzi się na święta.

Wartości odżywcze schabu po warszawsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kalorie)
109.50 kcal
267.18 kcal
Białko
10.44 g
25.48 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz
7.05 g
17.20 g
Tłuszcze nasycone
2.01 g
4.91 g
Tłuszcze nienasycone
5.03 g
12.28 g
Tłuszcze jednonasycone
3.10 g
7.56 g

Witaminy w przepisie na schab po warszawsku

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina B6
0.31 mg
0.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab po warszawsku

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód
198.79 mg
485.05 mg
Potas
166.36 mg
405.92 mg
Wapń
6.16 mg
15.03 mg
Fosfor
95.96 mg
234.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.86 mg
28.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.67 mg
Cynk
0.67 mg
1.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po warszawsku 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie po warszawsku

Lista alergenów dla schabu po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na schab po warszawsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania schabu po warszawsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Chrzan
25 g
1 łyżka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Bulion warzywny
1250 ml
5 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
89.50
Jak oceniasz przepis na schab po warszawsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób