Schab po warszawsku

Opublikowano: 20.12.2021 r., 19:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab po warszawsku z pietruszką
Schab po warszawsku
Schab po warszawsku to pyszne i nietypowe danie, które wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. Smakuje wybornie i dobrze się prezentuje.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
267 kcal
Kcal w porcji
244 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Chrzan - 1 łyżka (25 g)
  • Majonez - 3 łyżki (75 g)
  • Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, folia aluminiowa, lodówka

Przepis na schab po warszawsku krok po kroku

Schab oczyść z błonek.

W misce wymieszaj oliwę z przyprawami.

Mięso włóż do marynaty, dobrze je natrzyj i odstaw do lodówki na godzinę.

Mięso zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W garnku podgrzej bulion.

Gdy się zagotuje, dodaj do niego żelatynę i gotuj do jej rozpuszczenia.

Garnek z żelatyną odstaw do ostudzenia, by galareta zaczęła tężeć.

W miseczce wymieszaj majonez z chrzanem, by powstała gęsta pasta.

Schab pokrój na cienkie plastry i ułóż je na półmisku, tak, by na siebie zachodziły.

Wspólne fragmenty posmaruj pastą jajeczną.

Naczynie ze schabem zalej galaretą i wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz przepis na schab po warszawsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat schabu po warszawsku

Schab po warszawsku to przysmak, który jeszcze do niedawna gościł na prawie wszystkich spotkaniach czy domowych uroczystościach. To danie, które wywodzi się z przedwojennej kuchni polskiej, choć kiedyś było bardzo popularne, dziś słyszało o nim niewiele osób. Warto to zmienić, gdyż jest to potrawa naprawdę ciekawa, pięknie się prezentująca, a przy okazji bardzo łatwa w przygotowaniu. Na pewno sprawdzi się jako przystawka na imprezy, nie tylko rodzinne.

Przepis na schab po warszawsku odwołuje się do tradycyjnej kuchni polskiej, która była mieszanką smaków inspirowanych kulinariami francuskimi, żydowskimi, czy ormiańskimi. To sprawia, że jest ona tak różnorodna, a przy okazji naprawdę pyszna. Co najlepsze, choć to bardzo stara receptura, wcale nie traci na aktualności. Schab w galarecie nie jest przystawką popularną, choć ten rodzaj mięsa gości na stołach bardzo często. W tej wersji połączony z pastą chrzanową na pewno skradnie serca wszystkich smakoszy. To danie, choć wydaje się niezwykle skomplikowane, wcale nie jest trudne. Choć przyda się do jego stworzenia dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak efekt jest zdecydowanie tego wart.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po warszawsku, by był naprawdę fenomenalny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Do stworzenia tego dania przyda się dobrej jakości mięso, najlepiej niezbyt tłuste. Choć tłuszcz wytapia się podczas pieczenia, to jednak jego nadmiar negatywnie wpływa na układ krwionośny, dlatego dobrze wybierać kawałek, który w niego nie obfituje.

Dawniej z przepisu tego przygotowywano kieszonki schabowe, które, choć ładnie się prezentują, to wymagają sporo zręczności. W tym przepisie całość została maksymalnie uproszczona, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Chrzan dekoruje się pastą, która jest nieco odmienna niż w wersji pierwotnej. Pomija się dodatek jaj, za to miesza się majonez z chrzanem, dzięki temu pasta nie jest aż tak gęsta, ani nadmiernie ciężka. To wspaniały pomysł na przekąskę z mięsem w galarecie, która świetnie się prezentuje na stole. Ten pyszny schab idealnie sprawdzi się na święta.

Alergeny w schabie po warszawsku

Lista alergenów dla schabu po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na schab po warszawsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze schabu po warszawsku

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kcal)
109.50
267.18
Białko (g)
10.44
25.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany (g)
0.61
1.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.58
1.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz (g)
7.05
17.20
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
12.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.10
7.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
4.72
Cholesterol (mg)
28.81
70.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina A (µg (mcg))
7.06
17.24
Witamina B6 (mg)
0.31
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.54
Witamina C (mg)
0.46
1.12
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.42
Witamina E (mg)
0.42
1.03
Retinol (µg (mcg))
0.87
2.13
Tiamina (mg)
0.29
0.70
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Niacyna (mg)
3.34
8.16
Foliany (µg (mcg))
1.23
3.01
Beta karoten (µg (mcg))
57.18
139.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód (mg)
198.79
485.05
Potas (mg)
166.36
405.92
Wapń (mg)
6.16
15.03
Fosfor (mg)
95.96
234.14
Magnez (mg)
11.86
28.94
Żelazo (mg)
0.28
0.67
Cynk (mg)
0.67
1.63
Miedź (mg)
0.07
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po warszawsku 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po warszawsku

Koszt składników
89.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Chrzan
25 g
1 łyżka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Bulion warzywny
1250 ml
5 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
89.50