Schab po warszawsku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Chrzan - 1 łyżka (25 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
- Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
- Żelatyna (40 g)
Przepis na schab po warszawsku krok po kroku
Schab oczyść z błonek.
W misce wymieszaj oliwę z przyprawami.
Mięso włóż do marynaty, dobrze je natrzyj i odstaw do lodówki na godzinę.
Mięso zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W garnku podgrzej bulion.
Gdy się zagotuje, dodaj do niego żelatynę i gotuj do jej rozpuszczenia.
Garnek z żelatyną odstaw do ostudzenia, by galareta zaczęła tężeć.
W miseczce wymieszaj majonez z chrzanem, by powstała gęsta pasta.
Schab pokrój na cienkie plastry i ułóż je na półmisku, tak, by na siebie zachodziły.
Wspólne fragmenty posmaruj pastą jajeczną.
Naczynie ze schabem zalej galaretą i wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
Więcej informacji na temat schabu po warszawsku
Schab po warszawsku to przysmak, który jeszcze do niedawna gościł na prawie wszystkich spotkaniach czy domowych uroczystościach. To danie, które wywodzi się z przedwojennej kuchni polskiej, choć kiedyś było bardzo popularne, dziś słyszało o nim niewiele osób. Warto to zmienić, gdyż jest to potrawa naprawdę ciekawa, pięknie się prezentująca, a przy okazji bardzo łatwa w przygotowaniu. Na pewno sprawdzi się jako przystawka na imprezy, nie tylko rodzinne.
Przepis na schab po warszawsku odwołuje się do tradycyjnej kuchni polskiej, która była mieszanką smaków inspirowanych kulinariami francuskimi, żydowskimi, czy ormiańskimi. To sprawia, że jest ona tak różnorodna, a przy okazji naprawdę pyszna. Co najlepsze, choć to bardzo stara receptura, wcale nie traci na aktualności. Schab w galarecie nie jest przystawką popularną, choć ten rodzaj mięsa gości na stołach bardzo często. W tej wersji połączony z pastą chrzanową na pewno skradnie serca wszystkich smakoszy. To danie, choć wydaje się niezwykle skomplikowane, wcale nie jest trudne. Choć przyda się do jego stworzenia dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak efekt jest zdecydowanie tego wart.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po warszawsku, by był naprawdę fenomenalny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Do stworzenia tego dania przyda się dobrej jakości mięso, najlepiej niezbyt tłuste. Choć tłuszcz wytapia się podczas pieczenia, to jednak jego nadmiar negatywnie wpływa na układ krwionośny, dlatego dobrze wybierać kawałek, który w niego nie obfituje.
Dawniej z przepisu tego przygotowywano kieszonki schabowe, które, choć ładnie się prezentują, to wymagają sporo zręczności. W tym przepisie całość została maksymalnie uproszczona, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Chrzan dekoruje się pastą, która jest nieco odmienna niż w wersji pierwotnej. Pomija się dodatek jaj, za to miesza się majonez z chrzanem, dzięki temu pasta nie jest aż tak gęsta, ani nadmiernie ciężka. To wspaniały pomysł na przekąskę z mięsem w galarecie, która świetnie się prezentuje na stole. Ten pyszny schab idealnie sprawdzi się na święta.
Alergeny w schabie po warszawsku
Lista alergenów dla schabu po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na schab po warszawsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze schabu po warszawsku
To danie zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny.
Energia i białka
(244g)
Węglowodany
(244g)
Tłuszcze
(244g)
Witaminy
(244g)
Składniki mineralne
(244g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.