Schab po szwajcarsku

Opublikowano: 23.11.2021 r., 19:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
schab po szwajcarsku
Schab po szwajcarsku
Kotlet po szwajcarsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z farszem w postaci sera i szynki lub boczku. Szwajcar świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub imprezę rodzinną.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
431 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Ser żółty 5 plasterków (100 g)
  • Boczek surowy 5 plastrów (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Koperek 1 garść (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na schab po szwajcarsku krok po kroku

Plastry schabu rozbij delikatnie i dopraw solą i pieprzem.

Na każdym z nich połóż plaster sera i boczku.

Następnie dodaj kawałek masła i posiekany koperek.

Zawiń plastry schabu tak aby środek nie wypadł.

Przygotowane szwajcary zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Usmaż mięso z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na schab po szwajcarsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat schabu po szwajcarsku

Schab po szwajcarsku wszystkim znany jako szwajcar, to nic innego jak kotlet z pysznym nadzieniem. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety ze schabu podawane co niedziele koniecznie musisz poznać mój przepis na schab po szwajcarsku. To będzie dobry pomysł na niedzielny obiad w gronie rodzinnym ale nie tylko, przepis jest bardzo prosty i szybki dlatego to będzie także idealny pomysł na obiad każdego dnia. Mało tego szwajcar może posłużyć za zdrowszą wersję dania typu fast food, jak? Przekonaj się sam i przeczytaj jak zrobić schab po szwajcarsku z szynką i serem.

Potrzebujesz kawałka schabu lub już poporcjowanych plastrów schabu, teraz należy je delikatnie rozbić i doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Rozłóż wszystkie kotlety na stole i na każdym ułóż plaster szynki i sera, zamiast szynki możesz użyć plastrów boczku, który jest nieco bardziej tłusty i nada dodatkowego, wyrazistego smaku, dodaj kawałek masełka oraz sporą ilość posiekanego koperku.

Zawiń starannie kotlety w tzw. koperty, tak aby farsz nie wyleciał podczas smażenia.

Tak przygotowane szwajcary zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Następnie usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni.

W tym momencie nasz kotlet jest niezwykle pyszny ale jeszcze lepiej będzie komponował się z dodatkami. Postaw na dużą porcję warzyw, może to być surówka z białej kapusty, na którą przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Wcześniej wspomniałam, że szwajcar może posłużyć za domową wersję danie typu fast food. Owszem, przygotuj do niego domowe frytki z ziemniaków lub z batatów. Całość podawaj z domowej roboty sosem czosnkowym lub dipem na bazie jogurtu naturalnego. Takie połączenie pokochają nie tylko dorośli ale przede wszystkim dzieci. Już znasz pomysł na smaczny obiad w 30 minut.

Alergeny w schabie po szwajcarsku

Lista alergenów dla schabu po szwajcarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabu po szwajcarsku

na 100g gotowej potrawy

Usmażone szwajcary połóż na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
287.35
431.02
Białko (g)
17.12
25.67
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.03
Brak danych dla: boczek surowy, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.33
12.49
Węglowodany przyswajalne (g)
7.79
11.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
20.29
30.44
Tłuszcze nasycone (g)
10.15
15.22
Tłuszcze nienasycone (g)
10.14
15.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.80
11.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
3.51
Cholesterol (mg)
88.64
132.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
91.26
136.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.50
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.58
Witamina E (mg)
0.47
0.71
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.19
124.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.37
8.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.90
28.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.87
22.30
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
254.36
381.54
Potas (mg)
270.13
405.20
Wapń (mg)
94.97
142.45
Fosfor (mg)
214.19
321.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.01
36.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
1.59
Cynk (mg)
1.52
2.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po szwajcarsku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po szwajcarsku

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Ser żółty
100 g
5 plasterków
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Boczek surowy
100 g
5 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koperek
20 g
1 garść
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
49.00