Przepis na schab po parysku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij mięso.

Dopraw do smaku i obtocz plastry mięsa w mące.

Następnie zanurz mięso w roztrzepanym jajku.

Na końcu mięso obtocz w bułce tartej.

Usmaż plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.

schab w panierce
Schab po parysku
Koszt przygotowania dania
26.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Schab po parysku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie po parysku

Schab po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele koniecznie musi spróbować kotlet schabowy po parysku. Poprzez dodatkowe składniki do panierki, mięso jest jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami czyli solą i pieprzem. W trzech talerzach przygotuj sobie kolejno mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż mięso na złocisty kolor z obu stron.

Schab smażony po parysku to łatwy i pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.

Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów, każdy z nich będzie dobry. Skoro już masz przepis na schab po parysku, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie idealnym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz jak zrobić schab po parysku, teraz Twoja kolej, smacznego!

Wartości odżywcze schabu po parysku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
189.00 kcal
378.00 kcal
Białko
20.08 g
40.17 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.22 g
18.44 g
Tłuszcze nasycone
3.14 g
6.29 g
Tłuszcze nienasycone
6.08 g
12.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.47 g
8.93 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
3.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab po parysku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.64 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.64 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.32 mg
14.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab po parysku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
73.14 mg
146.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
337.78 mg
675.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
15.59 mg
31.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
213.26 mg
426.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.59 mg
51.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
1.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.48 mg
2.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po parysku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie po parysku

Lista alergenów dla schabu po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania schabu po parysku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
45.80
Jak oceniasz przepis na schab po parysku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób