Schab po parysku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na schab po parysku krok po kroku
Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij mięso.
Dopraw do smaku i obtocz plastry mięsa w mące.
Następnie zanurz mięso w roztrzepanym jajku.
Na końcu mięso obtocz w bułce tartej.
Usmaż plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat schabu po parysku
Schab po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele koniecznie musi spróbować kotlet schabowy po parysku. Poprzez dodatkowe składniki do panierki, mięso jest jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami czyli solą i pieprzem. W trzech talerzach przygotuj sobie kolejno mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż mięso na złocisty kolor z obu stron.
Schab smażony po parysku to łatwy i pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.
Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów, każdy z nich będzie dobry. Skoro już masz przepis na schab po parysku, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie idealnym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Skoro już wiesz jak zrobić schab po parysku, teraz Twoja kolej, smacznego!
Alergeny w schabie po parysku
Lista alergenów dla schabu po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze schabu po parysku
Wybierz chudy kawałek schabu lub pierś z kurczaka, która będzie jeszcze bardziej delikatna.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.