Schab po parysku

Opublikowano: 16.11.2021 r., 17:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab panierowany na złoto
Schab po parysku
Schab po parysku to zupełnie coś innego niż tradycyjny schabowy, poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
377 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na schab po parysku krok po kroku

Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij mięso.

Dopraw do smaku i obtocz plastry mięsa w mące.

Następnie zanurz mięso w roztrzepanym jajku.

Na końcu mięso obtocz w bułce tartej.

Usmaż plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab po parysku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat schabu po parysku

Schab po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele koniecznie musi spróbować kotlet schabowy po parysku. Poprzez dodatkowe składniki do panierki, mięso jest jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami czyli solą i pieprzem. W trzech talerzach przygotuj sobie kolejno mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż mięso na złocisty kolor z obu stron.

Schab smażony po parysku to łatwy i pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.

Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów, każdy z nich będzie dobry. Skoro już masz przepis na schab po parysku, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie idealnym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz jak zrobić schab po parysku, teraz Twoja kolej, smacznego!

Alergeny w schabie po parysku

Lista alergenów dla schabu po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabu po parysku

na 100g gotowej potrawy

Wybierz chudy kawałek schabu lub pierś z kurczaka, która będzie jeszcze bardziej delikatna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
189.00
378.00
Białko (g)
20.08
40.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.01
10.01
Węglowodany przyswajalne (g)
4.85
9.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.22
18.44
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
6.29
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
12.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
8.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
3.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.07
150.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.64
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.64
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.32
14.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.87
21.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
73.14
146.28
Potas (mg)
337.78
675.55
Wapń (mg)
15.59
31.18
Fosfor (mg)
213.26
426.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.59
51.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.74
Cynk (mg)
1.48
2.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po parysku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po parysku

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
45.80