Schab po myśliwsku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Mrożone grzyby leśne (200 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na schab po myśliwsku krok po kroku
Schab pokrój w plastry.
Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Podsmaż cebulę na oleju i dodaj do niej cukier, aby szybciej się skarmelizowała.
Do naczynia żaroodpornego włóż schab, cebulę oraz grzyby.
Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat schabu po myśliwsku
Schab po myśliwsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab pieczony z dodatkiem cebuli i grzybów sprawdzi się podany z ziemniaczanym puree lub chlebem. Schab można przygotować także z pieczarkami. Przepis na schab po myśliwsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, mąka ziemniaczana, grzyby leśne, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, olej rzepakowy, cukier.
Jak zrobić schab po myśliwsku? Schab pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Podsmaż cebulę na oleju i dodaj do niej cukier, aby szybciej się skarmelizowała. Do naczynia żaroodpornego włóż schab, cebulę oraz grzyby. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw całość solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując: smaczny schab w sosie z grzybami sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Smaczny schab po myśliwsku podawać można na ciepło i na zimno. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Schab można podawać także z dodatkiem pieczywa lub makaronu.
Alergeny w schabie po myśliwsku
Lista alergenów dla schabu po myśliwsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab po myśliwsku
Wartości odżywcze schabu po myśliwsku
Schab po myśliwsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.