Schab po myśliwsku

Opublikowano: 20.02.2023 r., 11:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab po myśliwsku z grzybami
Schab po myśliwsku
Schab po myśliwsku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszny schab sprawdzi się świetnie także podczas imprez z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
343 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Mrożone grzyby leśne (200 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na schab po myśliwsku krok po kroku

Schab pokrój w plastry.

Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Podsmaż cebulę na oleju i dodaj do niej cukier, aby szybciej się skarmelizowała.

Do naczynia żaroodpornego włóż schab, cebulę oraz grzyby.

Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na schab po myśliwsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat schabu po myśliwsku

Schab po myśliwsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab pieczony z dodatkiem cebuli i grzybów sprawdzi się podany z ziemniaczanym puree lub chlebem. Schab można przygotować także z pieczarkami. Przepis na schab po myśliwsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, mąka ziemniaczana, grzyby leśne, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, olej rzepakowy, cukier.

Jak zrobić schab po myśliwsku? Schab pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Podsmaż cebulę na oleju i dodaj do niej cukier, aby szybciej się skarmelizowała. Do naczynia żaroodpornego włóż schab, cebulę oraz grzyby. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw całość solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując: smaczny schab w sosie z grzybami sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Smaczny schab po myśliwsku podawać można na ciepło i na zimno. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Schab można podawać także z dodatkiem pieczywa lub makaronu.

Alergeny w schabie po myśliwsku

Lista alergenów dla schabu po myśliwsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab po myśliwsku

Wartości odżywcze schabu po myśliwsku

na 100g gotowej potrawy

Schab po myśliwsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
137.50
343.76
Białko (g)
12.46
31.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.37
20.92
Węglowodany przyswajalne (g)
7.45
18.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
2.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.88
14.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
4.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
10.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
7.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
2.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: mrożone grzyby leśne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.45
88.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
7.21
18.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.49
11.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.58
Witamina E (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.53
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.85
12.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.56
26.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.42
201.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
30.79
76.98
Potas (mg)
331.35
828.39
Wapń (mg)
15.75
39.37
Fosfor (mg)
146.16
365.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.59
53.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.36
Cynk (mg)
0.97
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po myśliwsku 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po myśliwsku

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mrożone grzyby leśne
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
71.50