Schab po meksykańsku

Opublikowano: 05.01.2022 r., 21:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab po meksykańsku w czarnym garnku
Schab po meksykańsku
Kawałki schabu gotowane w sosie z kukurydzą, marchewką, fasolą i groszkiem. Pyszny schab po meksykańsku poleca się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
430 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (50 g)
  • Marchewka mrożona pokrojona w kostkę (120 g)
  • Kukurydza konserwowa (120 g)
  • Groszek zielony mrożony (120 g)
  • Fasola czerwona (120 g)
  • Passata pomidorowa (250 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, chilli, oregano, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na schab po meksykańsku krok po kroku

Schab pokrój w cienkie i małe kawałki. Każdy kawałek lekko rozbij.

Przypraw mięso solą i pieprzem.

Obsmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedź na sitku.

Dodaj do mięsa cebulę i razem podsmażaj na mniejszym ogniu.

Gdy cebula się zarumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po 30 sekundach wlewamy na patelnię passatę i dodajemy marchewkę, groszek, kukurydzę i fasolę.

Dodajemy przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, kminu i chilli oraz po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, oraz cukier.

Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, a następnie bez przykrycia jeszcze 10 minut by sos lekko odparował.

Jak oceniasz przepis na schab po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat schabu po meksykańsku

Schab po meksykańsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na obiad. Ten pyszny schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po czterdziestu minutach na patelni na Twoim stole zagości smaczne danie.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić schab po meksykańsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu.

Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie wzbogaconym jeszcze o marchewkę i zielony groszek. Wystarczy na początku podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Dodać na patelnię cebulę i dalej smażyć następnie wlewa się passatę z dodatkiem pozostałych składników. Tak przygotowany schab może być gotowany na patelni lub pieczony w naczyniu żaroodpornym. W obu wersjach będzie bardzo smaczny. Tylko tyle by powstał ten pyszny schab

Jak widzisz, przepis na schab po meksykańsku jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na mięso w sosie będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych. Jeśli potrzebny Ci pomysł na wyśmienity obiad, to schab po meksykańsku sprawdzi się doskonale.

Alergeny w schabie po meksykańsku

Lista alergenów dla schabu po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab po meksykańsku

Wartości odżywcze schabu po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Dania z dodatkiem nasion roślin strączkowych są niezwykle sycące i zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
143.34
430.02
Białko (g)
11.22
33.67
Fenyloalanina (mg)
0.49
1.47
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.59
34.77
Węglowodany przyswajalne (g)
8.98
26.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.61
7.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.91
17.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
4.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.43
13.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.15
9.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
3.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Cholesterol (mg)
25.28
75.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
91.23
273.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.94
14.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.45
Witamina E (mg)
0.53
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.38
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.77
11.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.35
145.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
911.00
2732.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
117.60
352.81
Potas (mg)
394.29
1182.88
Wapń (mg)
19.95
59.85
Fosfor (mg)
144.55
433.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.74
95.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
4.06
Cynk (mg)
1.07
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po meksykańsku 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po meksykańsku

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
50 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka mrożona
120 g
pokrojona w kostkę
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 120 g
Kukurydza konserwowa
120 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.24
Za 120 g
Groszek zielony mrożony
120 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.47
Za 120 g
Fasola czerwona
120 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 120 g
Passata pomidorowa
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
55.50