Schab po meksykańsku
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (50 g)
- Marchewka mrożona - pokrojona w kostkę (120 g)
- Kukurydza konserwowa (120 g)
- Groszek zielony mrożony (120 g)
- Fasola czerwona (120 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na schab po meksykańsku krok po kroku
Schab pokrój w cienkie i małe kawałki. Każdy kawałek lekko rozbij.
Przypraw mięso solą i pieprzem.
Obsmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedź na sitku.
Dodaj do mięsa cebulę i razem podsmażaj na mniejszym ogniu.
Gdy cebula się zarumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po 30 sekundach wlewamy na patelnię passatę i dodajemy marchewkę, groszek, kukurydzę i fasolę.
Dodajemy przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, kminu i chilli oraz po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, oraz cukier.
Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, a następnie bez przykrycia jeszcze 10 minut by sos lekko odparował.
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Kaszanka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Dania ze schabu
Więcej informacji na temat schabu po meksykańsku
Schab po meksykańsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na obiad. Ten pyszny schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po czterdziestu minutach na patelni na Twoim stole zagości smaczne danie.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić schab po meksykańsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu.
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie wzbogaconym jeszcze o marchewkę i zielony groszek. Wystarczy na początku podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Dodać na patelnię cebulę i dalej smażyć następnie wlewa się passatę z dodatkiem pozostałych składników. Tak przygotowany schab może być gotowany na patelni lub pieczony w naczyniu żaroodpornym. W obu wersjach będzie bardzo smaczny. Tylko tyle by powstał ten pyszny schab
Jak widzisz, przepis na schab po meksykańsku jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na mięso w sosie będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych. Jeśli potrzebny Ci pomysł na wyśmienity obiad, to schab po meksykańsku sprawdzi się doskonale.
Alergeny w schabie po meksykańsku
Lista alergenów dla schabu po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab po meksykańsku
Wartości odżywcze schabu po meksykańsku
Dania z dodatkiem nasion roślin strączkowych są niezwykle sycące i zdrowe.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.