Schab po cygańsku
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na schab po cygańsku krok po kroku
Schab pokrój na 4 plasterki i natrzyj każdy kawałek solą, pieprzem, a także przyprawą do mięs.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej każdy kawałek mięsa.
Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Paprykę, cebulę i czosnek posiekaj i rozłóż na mięsie.
W rondelku podgrzej przecier i dodaj do niego przyprawy.
Gotowym sosem polej mięso.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 55 minut.
Więcej informacji na temat schabu po cygańsku
Schab po cygańsku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. W takim wydaniu schab staje się po prostu mistrzowski. Całość jest prosta w przygotowaniu, a niezwykle efektowna. Dzieje się tak za sprawą pysznego i kolorowego sosu, wypełnionego po brzegi warzywami. Obok takiego schabu ciężko jest przejść obojętnie.
Przepis na schab po cygańsku pozwala na przygotowanie danie smacznego, ale również apetycznie się prezentującego. To zasługa licznych składników, które się w nim znajdują. Obok schabu, w tym daniu pierwsze skrzypce gra również prosty, choć naprawdę smaczny sos. Robiony jest na bazie przecieru pomidorowego, dzięki czemu zachowuje niebywałą gęstość. To wielka zasługa, gdyż to sprawia, że sos wspaniale przylega do mięsa i dokładnie otula każdy kawałek. Na sos składają się również warzywa, w tym wypadku papryka, cebula i czosnek, czyli zestaw zapewniający niezwykły aromat i smak. To dlatego całość jest tak pyszna. Ze względu na dodatek warzyw danie jest bardzo wartościowe. Nie należy jednak zapominać, że w tym przepisie króluje schab. To mięso niezwykle popularne w Polsce, jednak zwykle gości na stole w postaci kotletów, panierowanych i smażonych. Przez co zyskało złą sławę w dietetycznym świecie, gdyż ten rodzaj obróbki termicznej nie należy do zdrowych. Ten przepis jest za to całkowitą odwrotnością i zupełnie zmienia oblicze schabu. Ze względu na pieczenie mięso jest znacznie zdrowsze, nie pojawia się na nim również brązowa skórka, która może obciążająco wpływać na żołądek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po cygańsku, by był miękki i soczysty, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, a przy okazji pozwala wpleść do codziennego menu naprawdę sporą ilość jarzyn. Kotlety schabowe po cygańsku wspaniale sprawdzą się na obiad, zwłaszcza podane z ziemniakami, czy kaszą i z warzywami. Tak podane są nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia. To fantastyczny pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w schabie po cygańsku
Lista alergenów dla schabu po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze schabu po cygańsku
To zdrowe danie, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej, niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(348g)
Węglowodany
(348g)
Tłuszcze
(348g)
Witaminy
(348g)
Składniki mineralne
(348g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.