Schab po cygańsku

Opublikowano: 20.12.2021 r., 19:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie: schab po cygańsku.
Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to opcja, która sprawdzi się wspaniale dla wszystkich osób, które kochają dania mięsne. Schab otulony ostrym pomidorowym sosem dobrze smakuje i wygląda.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Obsmażanie 55 min
342 kcal
Kcal w porcji
348 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, tymianek, papryka ostra, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek

Przepis na schab po cygańsku krok po kroku

Schab pokrój na 4 plasterki i natrzyj każdy kawałek solą, pieprzem, a także przyprawą do mięs.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej każdy kawałek mięsa.

Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Paprykę, cebulę i czosnek posiekaj i rozłóż na mięsie.

W rondelku podgrzej przecier i dodaj do niego przyprawy.

Gotowym sosem polej mięso.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 55 minut.

Jak oceniasz przepis na schab po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat schabu po cygańsku

Schab po cygańsku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. W takim wydaniu schab staje się po prostu mistrzowski. Całość jest prosta w przygotowaniu, a niezwykle efektowna. Dzieje się tak za sprawą pysznego i kolorowego sosu, wypełnionego po brzegi warzywami. Obok takiego schabu ciężko jest przejść obojętnie.

Przepis na schab po cygańsku pozwala na przygotowanie danie smacznego, ale również apetycznie się prezentującego. To zasługa licznych składników, które się w nim znajdują. Obok schabu, w tym daniu pierwsze skrzypce gra również prosty, choć naprawdę smaczny sos. Robiony jest na bazie przecieru pomidorowego, dzięki czemu zachowuje niebywałą gęstość. To wielka zasługa, gdyż to sprawia, że sos wspaniale przylega do mięsa i dokładnie otula każdy kawałek. Na sos składają się również warzywa, w tym wypadku papryka, cebula i czosnek, czyli zestaw zapewniający niezwykły aromat i smak. To dlatego całość jest tak pyszna. Ze względu na dodatek warzyw danie jest bardzo wartościowe. Nie należy jednak zapominać, że w tym przepisie króluje schab. To mięso niezwykle popularne w Polsce, jednak zwykle gości na stole w postaci kotletów, panierowanych i smażonych. Przez co zyskało złą sławę w dietetycznym świecie, gdyż ten rodzaj obróbki termicznej nie należy do zdrowych. Ten przepis jest za to całkowitą odwrotnością i zupełnie zmienia oblicze schabu. Ze względu na pieczenie mięso jest znacznie zdrowsze, nie pojawia się na nim również brązowa skórka, która może obciążająco wpływać na żołądek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po cygańsku, by był miękki i soczysty, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, a przy okazji pozwala wpleść do codziennego menu naprawdę sporą ilość jarzyn. Kotlety schabowe po cygańsku wspaniale sprawdzą się na obiad, zwłaszcza podane z ziemniakami, czy kaszą i z warzywami. Tak podane są nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia. To fantastyczny pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny.

Alergeny w schabie po cygańsku

Lista alergenów dla schabu po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze schabu po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej, niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(348g)
Energia (kcal)
98.56
342.98
Białko (g)
7.20
25.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(348g)
Węglowodany (g)
5.94
20.66
Węglowodany przyswajalne (g)
4.64
16.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
4.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(348g)
Tłuszcz (g)
5.38
18.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
5.17
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
13.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
11.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.29
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.28
67.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(348g)
Witamina A (µg (mcg))
35.62
123.95
Witamina B6 (mg)
0.34
1.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.53
Witamina C (mg)
26.34
91.68
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.40
Witamina E (mg)
1.48
5.14
Retinol (µg (mcg))
0.29
1.00
Tiamina (mg)
0.22
0.77
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Niacyna (mg)
3.02
10.49
Foliany (µg (mcg))
14.33
49.88
Beta karoten (µg (mcg))
378.99
1318.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(348g)
Sód (mg)
25.37
88.29
Potas (mg)
325.53
1132.85
Wapń (mg)
14.94
52.00
Fosfor (mg)
89.55
311.64
Żelazo (mg)
0.92
3.21
Cynk (mg)
0.65
2.28
Miedź (mg)
0.13
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po cygańsku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po cygańsku

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
53.50