Schab po chińsku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Grzyby mun suszone - 2 garści (120 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (100 g)
Przepis na schab po chińsku krok po kroku
Grzyby mun włóż do miseczki i namocz w gorącej wodzie. Poczekaj, aż zrobią się miękkie.
Schab pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso natrzyj sosem sojowym, czosnkiem i przyprawami.
Grzyby i warzywa pokrój w paski, podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Po chwili dodaj zamarynowane mięso i usmaż, następnie duś do miękkości.
Mięso podawaj z ugotowanym ryżem.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu po chińsku
Schab po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw.
Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, aby doznać orientalnych smaków, wystarczy, że poznasz mój szybki i prosty w przygotowaniu przepis na schab po chińsku.
To danie bardzo smaczne, ale nie wymagające w przygotowaniu, dlatego serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.
Danie chińskie ze schabem powstaje z kilku podstawowych składników. Postaw na mięso dobrej jakości i duże ilości warzyw, najlepiej sprawdzi się tutaj marchew, pietruszka, cebula, papryka dowolnego koloru. Ja postawiłam na czerwoną, słodką, wyrazistą paprykę oraz grzyby mun suszone.
Grzyby dostaniesz w większych marketach, najczęściej w plastikowym opakowaniu, zamykanym na suwak. Ich cena nie jest wysoka, a jedno opakowanie starczy na kilka dań, dlatego zachęcam Cię do spróbowania nowych smaków, jeśli nigdy wcześniej nie miałeś okazji spróbować chińskich grzybów.
Zatem, jak zrobić schab po chińsku?
Zaczniemy od naszych grzybów, włóż je do miski i zalej gorącą wodą. Mocz do momentu, aż będą miękkie. Możesz zostawić je nawet na całą noc, jeśli zacząłeś wcześniej przygotowywać danie. W tym czasie pokrój schab na mniejsze kawałki, natrzyj sosem sojowym i przyprawami. Dodaj cebulę i czosnek, wtedy mięso nabierze wyjątkowego aromatu. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie
jesienno – zimowym. Następnie, podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym warzywa pokrojone w słupki i grzyby mun. Po chwili dodaj wcześniej zamarynowane mięso i usmaż do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Nasz pyszny schab po chińsku po kilku chwilach jest gotowy. Danie najlepiej smakuje z ryżem, który idealnie komponuje się z kruchym mięsem i warzywami, podczas duszenia wytrąci się sos, polej nim całe danie.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, przygotuj smaczny obiad dla całej Twojej rodziny.
Będzie to dobry pomysł na wspólny posiłek w rodzinnym gronie, ale też na uroczystą kolację.
Alergeny w schabie po chińsku
Lista alergenów dla schabu po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze schabu po chińsku
Sposób na chińskie warzywa i sos możesz użyć do innego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.