Schab po bałkańsku

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab po bałkańsku podany w ciemnym naczyniu.
Schab po bałkańsku
Schab po bałkańsku to doskonała propozycja na aromatyczne mięso w pysznym sosie. Schab doskonale sprawdzi się świetnie jako obiad dla całej rodziny lub znajomych.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
325 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Papryka zielona 1 duża sztuka (300 g)
  • Bakłażan 1 mała sztuka (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (230 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na schab po bałkańsku krok po kroku

Schab pokrój na plastry o grubości 2-3 cm.

Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab z obu stron.

W naczyniu do zapiekania umieść pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Pokrój cukinię w kostkę.

Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Pokrój bakłażana.

Umieść warzywa w naczyniu, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą.

W sosie umieść kawałki schabu.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Jak oceniasz przepis na schab po bałkańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat schabu po bałkańsku

Schab po bałkańsku to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w sosie pomidorowym schab można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na schab po bałkańsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia schabu na obiad potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, pomidory w puszce, cukinia, papryka zielona, cebula, bakłażan, czosnek, papryka ostra, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy.

Jak zrobić schab po bałkańsku? Schab pokrój na plastry o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab z obu stron. W naczyniu do zapiekania umieść pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Pokrój cukinię w kostkę. Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pokrój bakłażana. Umieść warzywa w naczyniu, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą. w sosie umieść kawałki schabu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny. Może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej budowy i regeneracji naszego ciała. Białko jest substratem do produkcji hormonów oraz enzymów. Papryka zielona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Papryka zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego układu trawienia. Błonnik zapobiega zaparciom, a także pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwi.

Podsumowując pyszny schab możesz przygotować także z pieczarkami lub innymi grzybami. Schab po bałkańsku świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Schab jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie zawiera dużą ilość białka, witaminy C oraz naturalnych przeciwutleniaczy.

Alergeny w schabie po bałkańsku

Lista alergenów dla schabu po bałkańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab po bałkańsku

Wartości odżywcze schabu po bałkańsku

na 100g gotowej potrawy

Schab po bałkańsku jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy naszego ciała. Danie zawiera sporo błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
116.25
325.51
Białko (g)
8.62
24.15
Fenyloalanina (mg)
0.35
0.99
Brak danych dla: bakłażan, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
6.87
19.24
Węglowodany przyswajalne (g)
5.49
15.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
3.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
6.12
17.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
3.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
13.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.40
9.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
3.69
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: bakłażan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.67
66.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
5.48
15.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.09
33.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.40
Witamina E (mg)
0.44
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.35
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.42
9.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.49
26.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
60.08
168.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
72.34
202.55
Potas (mg)
304.66
853.04
Wapń (mg)
18.27
51.14
Fosfor (mg)
101.86
285.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.49
57.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.88
Cynk (mg)
0.69
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po bałkańsku 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po bałkańsku

Koszt składników
53.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Papryka zielona
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Bakłażan
300 g
1 mała sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Cebula
230 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
53.40