Schab po bałkańsku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (300 g)
- Bakłażan - 1 mała sztuka (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (230 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na schab po bałkańsku krok po kroku
Schab pokrój na plastry o grubości 2-3 cm.
Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab z obu stron.
W naczyniu do zapiekania umieść pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Pokrój cukinię w kostkę.
Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Pokrój bakłażana.
Umieść warzywa w naczyniu, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą.
W sosie umieść kawałki schabu.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Kaszanka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Dania ze schabu
Więcej informacji na temat schabu po bałkańsku
Schab po bałkańsku to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w sosie pomidorowym schab można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na schab po bałkańsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia schabu na obiad potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, pomidory w puszce, cukinia, papryka zielona, cebula, bakłażan, czosnek, papryka ostra, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy.
Jak zrobić schab po bałkańsku? Schab pokrój na plastry o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab z obu stron. W naczyniu do zapiekania umieść pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Pokrój cukinię w kostkę. Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pokrój bakłażana. Umieść warzywa w naczyniu, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą. w sosie umieść kawałki schabu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny. Może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej budowy i regeneracji naszego ciała. Białko jest substratem do produkcji hormonów oraz enzymów. Papryka zielona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Papryka zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego układu trawienia. Błonnik zapobiega zaparciom, a także pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwi.
Podsumowując pyszny schab możesz przygotować także z pieczarkami lub innymi grzybami. Schab po bałkańsku świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Schab jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie zawiera dużą ilość białka, witaminy C oraz naturalnych przeciwutleniaczy.
Alergeny w schabie po bałkańsku
Lista alergenów dla schabu po bałkańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab po bałkańsku
Wartości odżywcze schabu po bałkańsku
Schab po bałkańsku jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy naszego ciała. Danie zawiera sporo błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.