Przepis na schab pieczony z warzywami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Schab pokrój w plastry grubości około 3-4 cm.

Marchew i ziemniaki obierz ze skórki.

Marchew pokrój w plastry a ziemniaki w dużą kostkę.

Pora pokrój w talarki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Schab dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab.

Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Ząbki czosnku zmiażdż nożem.

Mięso ułóż na warzywach, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Wlej wodę i dodaj czosnek.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Schab podawaj na dużym talerzu z dodatkiem warzyw.

Schab pieczony z warzywami podany w blaszce do pieczenia.
Schab pieczony z warzywami
Koszt przygotowania dania
31.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
496 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Schab pieczony z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie pieczonym z warzywami

Schab pieczony z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab jest bardzo soczysty i kruchy. Prosty przepis wykorzystać można jako danie na uroczystą kolację w gronie rodziny i znajomych. Przepis na schab pieczony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, marchewka, cebula, por, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek, masło klarowane, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić schab pieczony z warzywami? Schab pokrój w plastry grubości około 3-4 cm. Marchew i ziemniaki obierz ze skórki. Marchew pokrój w plastry a ziemniaki w dużą kostkę. Pora pokrój w talarki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Schab dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem. Ząbki czosnku zmiażdż nożem. Mięso ułóż na warzywach, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wlej wodę i dodaj czosnek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Schab podawaj na dużym talerzu z dodatkiem warzyw.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest składnikiem mineralnym, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędny w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując smaczny schab świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepszy niskokaloryczny schab sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do schabu dodać można także inne ulubione warzywa.

Wartości odżywcze schabu pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
124.04 kcal
496.17 kcal
Białko
11.30 g
45.20 g

Węglowodany w schabie pieczonym z warzywami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
8.39 g
33.55 g
Węglowodany przyswajalne
7.24 g
28.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
4.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.85 g
19.41 g
Tłuszcze nasycone
2.49 g
9.95 g
Tłuszcze nienasycone
2.37 g
9.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.85 g
7.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
2.05 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.08 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
36.54 mg
146.15 mg

Witaminy w przepisie na schab pieczony z warzywami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
96.88 µg (mcg)
387.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.48 mg
1.92 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Witamina C
7.31 mg
29.23 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.87 mg
Retinol
12.37 µg (mcg)
49.46 µg (mcg)
Tiamina
0.36 mg
1.44 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.44 mg
Niacyna
4.32 mg
17.27 mg
Foliany
10.69 µg (mcg)
42.75 µg (mcg)
Beta karoten
847.84 µg (mcg)
3391.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab pieczony z warzywami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
33.46 mg
133.83 mg
Potas
364.26 mg
1457.06 mg
Wapń
15.16 mg
60.63 mg
Fosfor
134.28 mg
537.13 mg
Magnez
23.15 mg
92.60 mg
Żelazo
0.64 mg
2.54 mg
Cynk
0.88 mg
3.51 mg
Miedź
0.08 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego z warzywami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla schabu pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania schabu pieczonego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Por
100 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na schab pieczony z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób