Schab pieczony z warzywami
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
- Por (100 g)
- Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na schab pieczony z warzywami krok po kroku
Schab pokrój w plastry grubości około 3-4 cm.
Marchew i ziemniaki obierz ze skórki.
Marchew pokrój w plastry a ziemniaki w dużą kostkę.
Pora pokrój w talarki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Schab dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab.
Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Ząbki czosnku zmiażdż nożem.
Mięso ułóż na warzywach, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Wlej wodę i dodaj czosnek.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Schab podawaj na dużym talerzu z dodatkiem warzyw.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego z warzywami
Schab pieczony z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab jest bardzo soczysty i kruchy. Prosty przepis wykorzystać można jako danie na uroczystą kolację w gronie rodziny i znajomych. Przepis na schab pieczony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, marchewka, cebula, por, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek, masło klarowane, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić schab pieczony z warzywami? Schab pokrój w plastry grubości około 3-4 cm. Marchew i ziemniaki obierz ze skórki. Marchew pokrój w plastry a ziemniaki w dużą kostkę. Pora pokrój w talarki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Schab dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem. Ząbki czosnku zmiażdż nożem. Mięso ułóż na warzywach, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wlej wodę i dodaj czosnek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Schab podawaj na dużym talerzu z dodatkiem warzyw.
Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest składnikiem mineralnym, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędny w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując smaczny schab świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepszy niskokaloryczny schab sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do schabu dodać można także inne ulubione warzywa.
Alergeny w schabie pieczonym z warzywami
Lista alergenów dla schabu pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze schabu pieczonego z warzywami
Schab pieczony z warzywami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.