Schab pieczony z pieczarkami
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Pieczarki (500 g)
Przepis na schab pieczony z pieczarkami krok po kroku
Schab natnij na górze, natrzyj przyprawami i skropl olejem rzepakowym.
Odrobinę oleju rozgrzej na patelni.
Zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili dodaj pieczarki pokrojone w plasterki.
Mięso przełóż do rękawa, dodaj pieczarki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego z pieczarkami
Schab pieczony z pieczarkami to świetna propozycja na obiad, która sprawdzi się nie tylko od święta, ale też w tygodniu.
Wbrew pozorom to bardzo prosty przepis, szybki w przygotowaniu. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.
Będziesz potrzebować tylko dość spory kawałek schabu, pieczarki, olej rzepakowy, cebulę, czosnek i świeże zioła, które nadadzą aromatu i intensywności całej potrawie. Podobnie jak do wielu potraw postawiłam na cebulę i czosnek.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Przepis na schab pieczony z kością nie sprawi Ci problemu, a poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Wystarczy, że kawałek schabu w całości natniesz na górze na krzyż, następnie natrzyj mięso przyprawami i skropl olejem rzepakowym. Tak przygotowany schab przełóż do rękawa.
Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego, krótko zeszklij cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Całość przełóż do rękawa z mięsem, a następnie do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Jak upiec schab w piekarniku tak, aby był pyszny i delikatny w smaku?
Podlej mięso niewielką ilością bulionu i upiecz do miękkości. Nie powinno zająć Ci to więcej czasu niż 45 minut. Po tym czasie schab będzie dobry do podania.
Przepis na schab pieczony z pieczarkami to dobry pomysł na wspólny posiłek dla całej rodziny, podawaj go na obiad lub kolację.
Sam widzisz, jaki to jest prosty przepis.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab pieczony z pieczarkami, nie pozostaje nic innego jak spróbować. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w schabie pieczonym z pieczarkami
Lista alergenów dla schabu pieczonego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony z pieczarkami
Wartości odżywcze schabu pieczonego z pieczarkami
Do mięsa dodaj świeże zioła, postaw na rozmaryn, tymianek.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.