Schab pieczony w rękawie z warzywami
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na schab pieczony w rękawie z warzywami krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Krótko zeszklij cebulę pokrojoną w pióra.
Schab pokrój w 2-3 cm plastry, rozbij i dopraw do smaku.
Kotlety krótko obsmaż na patelni, a następnie wsadź do rękawa.
Dodaj pokrojone warzywa i zamknij rękaw.
Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego w rękawie z warzywami
Przepis na schab pieczony w rękawie z warzywami sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad, ale nie tylko.
Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka łatwo dostępnych warzyw. Ja postawiłam na aromatyczną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Oprócz tego dodaj papryki w dowolnym kolorze i marchew, najlepiej pokroić je w słupki lub większe kawałki.
Przepis na schab pieczony w rękawie z warzywami jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu.
Kawałek mięsa pokrój w plastry o grubości 2-3 cm dopraw do smaku.
Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Mięso obsmaż krótko na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przełóż je do rękawa.
Dodaj wcześniej pokrojone warzywa i przełóż rękaw do naczynia żaroodpornego.
To idealny moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.
Piecz mięso z warzywami w piekarniku, za około 45 minut będzie dobry.
Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny.
Schab możesz podawać z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree.
Schab pieczony z warzywami to dobry pomysł na wspólny posiłek dla całej rodziny, podawaj go na obiad lub kolację.
Sam widzisz, jaki to jest prosty przepis.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab pieczony w rękawie z warzywami, nie pozostaje nic innego jak spróbować
Alergeny w schabie pieczonym w rękawie z warzywami
Lista alergenów dla schabu pieczonego w rękawie z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony w rękawie z warzywami
Wartości odżywcze schabu pieczonego w rękawie z warzywami
Do przygotowania mięsa możesz dobrać swoje ulubione warzywa.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.