Schab pieczony w rękawie
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na schab pieczony w rękawie krok po kroku
W miseczce zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami, kolendrą i kminkiem. Tak powstałą masę wetrzyj w schab.
Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Mięso włóż do rękawa i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
Po tym czasie otwórz worek i piecz przez kolejne 20 minut.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego w rękawie
Schab pieczony w rękawie to idealny pomysł na zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają tradycyjne potrawy. Całość robi się naprawdę bardzo szybko, a mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i aromatyczne. Świetnie komponuje się ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Przepis na schab pieczony w rękawie będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy są znudzeni klasyczną wersją tego mięsa. W tym wydaniu całość znacznie bardziej smaczna, a przy tym również znacznie zdrowsza. Mięso pieczone jest lżejsze dla układu pokarmowego, a także zawiera znacznie mniej tłuszczu. Dostarcza również mniej kalorii, a podczas jego przygotowania nie powstają szkodliwe związki. To znacznie lepszy wybór na co dzień. W dodatku całość ma wspaniały smak, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab pieczony w rękawie, który będzie niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego mięso niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach. Całość jest tylko delikatnie doprawiona, dzięki czemu nadaje się również dla najmłodszych domowników. To wspaniały wybór dla wszystkich, którzy kochają zdrowe dania. Całość ma dość sporo białka dlatego syci na długo. Ucieszą się z tego na pewno osoby na diecie redukcyjnej.
Mięso przygotowuje się w piekarniku, a całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Jednak warto pamiętać o konieczności wcześniejszego zamarynowania mięsa, by miało lepszy smak i aromat. Do przygotowania marynaty konieczne są odpowiednie przyprawy. Mieszanka w przepisie pozwala na stworzenie mięsa smacznego, jednak bardzo delikatnego. To dobry wybór na diecie lekkostrawnej, a także dla dzieci. Osoby, które wolą bardziej pikantne przepisy, powinny dodać do całości również ostrej papryki np. chili, by zmienić kompozycję smakową na bardziej wyrazistą.
Z tego przepisu dowiesz się ile czasu marynować i piec schab, by stworzyć idealną propozycję na obiad. To również świetny pomysł na wykwintne świąteczne danie. Z tej receptury powstaje soczysty i niezwykle smaczny schab, który łatwo można przygotować w domu.
Alergeny w schabie pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla schabu pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony w rękawie
Wartości odżywcze schabu pieczonego w rękawie
Schab nie powinien gościć w diecie częściej niż dwa razy w tygodniu, ze względu na niekorzystny wpływ nadmiernej ilości czerwonego mięsa na układ krwionośny.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.