Schab pieczony w rękawie

Opublikowano: 24.08.2021 r., 12:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab pieczony na desce.
Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie to świetny pomysł na naprawdę smaczny posiłek. Całość jest bardzo lekka i pożywna, więc sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 60 min
181 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka, rękaw do pieczenia

Przepis na schab pieczony w rękawie krok po kroku

W miseczce zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami, kolendrą i kminkiem. Tak powstałą masę wetrzyj w schab.

Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Mięso włóż do rękawa i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.

Po tym czasie otwórz worek i piecz przez kolejne 20 minut.

Jak oceniasz przepis na schab pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat schabu pieczonego w rękawie

Schab pieczony w rękawie to idealny pomysł na zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają tradycyjne potrawy. Całość robi się naprawdę bardzo szybko, a mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i aromatyczne. Świetnie komponuje się ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Przepis na schab pieczony w rękawie będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy są znudzeni klasyczną wersją tego mięsa. W tym wydaniu całość znacznie bardziej smaczna, a przy tym również znacznie zdrowsza. Mięso pieczone jest lżejsze dla układu pokarmowego, a także zawiera znacznie mniej tłuszczu. Dostarcza również mniej kalorii, a podczas jego przygotowania nie powstają szkodliwe związki. To znacznie lepszy wybór na co dzień. W dodatku całość ma wspaniały smak, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab pieczony w rękawie, który będzie niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego mięso niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach. Całość jest tylko delikatnie doprawiona, dzięki czemu nadaje się również dla najmłodszych domowników. To wspaniały wybór dla wszystkich, którzy kochają zdrowe dania. Całość ma dość sporo białka dlatego syci na długo. Ucieszą się z tego na pewno osoby na diecie redukcyjnej.

Mięso przygotowuje się w piekarniku, a całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Jednak warto pamiętać o konieczności wcześniejszego zamarynowania mięsa, by miało lepszy smak i aromat. Do przygotowania marynaty konieczne są odpowiednie przyprawy. Mieszanka w przepisie pozwala na stworzenie mięsa smacznego, jednak bardzo delikatnego. To dobry wybór na diecie lekkostrawnej, a także dla dzieci. Osoby, które wolą bardziej pikantne przepisy, powinny dodać do całości również ostrej papryki np. chili, by zmienić kompozycję smakową na bardziej wyrazistą.

Z tego przepisu dowiesz się ile czasu marynować i piec schab, by stworzyć idealną propozycję na obiad. To również świetny pomysł na wykwintne świąteczne danie. Z tej receptury powstaje soczysty i niezwykle smaczny schab, który łatwo można przygotować w domu.

Alergeny w schabie pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla schabu pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony w rękawie

Wartości odżywcze schabu pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Schab nie powinien gościć w diecie częściej niż dwa razy w tygodniu, ze względu na niekorzystny wpływ nadmiernej ilości czerwonego mięsa na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
176.23
181.52
Białko (g)
20.97
21.60
Fenyloalanina (mg)
0.88
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
9.65
9.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.47
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
6.18
6.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.02
5.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
1.20
Cholesterol (mg)
65.05
67.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina A (µg (mcg))
0.97
1.00
Witamina B6 (mg)
0.71
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.53
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.40
Witamina E (mg)
0.55
0.56
Retinol (µg (mcg))
0.97
1.00
Tiamina (mg)
0.65
0.67
Ryboflawina (mg)
0.18
0.19
Niacyna (mg)
7.76
7.99
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
46.66
48.06
Potas (mg)
362.17
373.03
Wapń (mg)
6.83
7.03
Fosfor (mg)
219.42
226.00
Magnez (mg)
25.24
26.00
Żelazo (mg)
0.50
0.52
Cynk (mg)
1.50
1.55
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego w rękawie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu pieczonego w rękawie

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
47.00