Schab pieczony w plastrach w rękawie

Opublikowano: 26.03.2024 r., 17:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab pieczony w plastrach w rękawie polany sosem.
Schab pieczony w plastrach w rękawie
Schab pieczony w plastrach w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste mięso pieczone.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
242 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Miód (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na schab pieczony w plastrach w rękawie krok po kroku

W misce wymieszaj olej, musztardę, miód oraz po 1 płaskiej łyżeczce przypraw.

Schab umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i podziel na plastry równej grubości.

Schab w plastrach włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.

Do rękawa do pieczenia włóż cebulę z czosnkiem oraz mięso z marynatą. Rękaw zamknij szczelnie z dwóch stron i składniki wymieszaj.

Następnie rękaw umieść w naczyniu do zapiekania i nakłuj go w dwóch miejscach.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia worek ostrożnie rozetnij).

Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab pieczony w plastrach w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat schabu pieczonego w plastrach w rękawie

Schab pieczony w plastrach w rękawie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysty schab warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, surówki oraz sosu (sos możesz przygotować na bazie wywaru, który powstał podczas pieczenia schabu). Przepis na schab pieczony w plastrach w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, cebula, czosnek, olej rzepakowy, musztarda, miód, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz rozmaryn.

A jak zrobić schab pieczony w plastrach w rękawie? W misce wymieszaj olej, musztardę, miód oraz po 1 płaskiej łyżeczce przypraw. Schab umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i podziel na plastry równej grubości. Schab w plastrach włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Do rękawa do pieczenia włóż cebulę z czosnkiem oraz mięso z marynatą. Rękaw zamknij szczelnie z dwóch stron i składniki wymieszaj. Następnie rękaw umieść w naczyniu do zapiekania i nakłuj go w dwóch miejscach. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia worek ostrożnie rozetnij). Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Wiesz już jak upiec pyszny schab w rękawie. Najlepszy schab pieczony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w schabie pieczonym w plastrach w rękawie

Lista alergenów dla schabu pieczonego w plastrach w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze schabu pieczonego w plastrach w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Schab pieczony w plastrach w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
161.53
242.30
Białko (g)
16.44
24.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.72
7.08
Węglowodany przyswajalne (g)
4.29
6.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.23
12.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
3.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
8.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
6.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
2.19
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.63
74.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.86
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.59
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.82
2.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.44
Witamina E (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.74
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.51
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.97
8.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.15
4.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.18
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
69.24
103.86
Potas (mg)
312.82
469.23
Wapń (mg)
14.66
21.99
Fosfor (mg)
178.42
267.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.78
34.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
0.75
Cynk (mg)
1.22
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego w plastrach w rękawie 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu pieczonego w plastrach w rękawie

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
48.00