Schab pieczony w plastrach w rękawie
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Musztarda (20 g)
- Miód (20 g)
Przepis na schab pieczony w plastrach w rękawie krok po kroku
W misce wymieszaj olej, musztardę, miód oraz po 1 płaskiej łyżeczce przypraw.
Schab umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i podziel na plastry równej grubości.
Schab w plastrach włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
Do rękawa do pieczenia włóż cebulę z czosnkiem oraz mięso z marynatą. Rękaw zamknij szczelnie z dwóch stron i składniki wymieszaj.
Następnie rękaw umieść w naczyniu do zapiekania i nakłuj go w dwóch miejscach.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia worek ostrożnie rozetnij).
Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego w plastrach w rękawie
Schab pieczony w plastrach w rękawie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysty schab warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, surówki oraz sosu (sos możesz przygotować na bazie wywaru, który powstał podczas pieczenia schabu). Przepis na schab pieczony w plastrach w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, cebula, czosnek, olej rzepakowy, musztarda, miód, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz rozmaryn.
A jak zrobić schab pieczony w plastrach w rękawie? W misce wymieszaj olej, musztardę, miód oraz po 1 płaskiej łyżeczce przypraw. Schab umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i podziel na plastry równej grubości. Schab w plastrach włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Do rękawa do pieczenia włóż cebulę z czosnkiem oraz mięso z marynatą. Rękaw zamknij szczelnie z dwóch stron i składniki wymieszaj. Następnie rękaw umieść w naczyniu do zapiekania i nakłuj go w dwóch miejscach. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia worek ostrożnie rozetnij). Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Wiesz już jak upiec pyszny schab w rękawie. Najlepszy schab pieczony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w schabie pieczonym w plastrach w rękawie
Lista alergenów dla schabu pieczonego w plastrach w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze schabu pieczonego w plastrach w rękawie
Schab pieczony w plastrach w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.