Schab pieczony w piekarniku
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Cebula - 10 dużych sztuk (1000 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Wino białe wytrawne (300 ml)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na schab pieczony w piekarniku krok po kroku
Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Schab umieść w naczyniu żaroodpornym.
Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut.
Schab wystudź lekko i pokrój na porcje.
Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego w piekarniku
Schab pieczony w piekarniku to wspaniały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Pieczony schab świetnie sprawdzi się także jako potrawa na bardziej uroczyste okazje. Przepis na schab pieczony w piekarniku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, sos sojowy, olej rzepakowy, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrawne, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić schab pieczony w piekarniku? Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Schab umieść w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Schab wystudź lekko i pokrój na porcje. Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.
Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując pyszny schab świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab powinien być soczysty i kruchy. Smaczny schab pieczony jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Schab można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso można podać także na zimno jako domową wędlinę.
Alergeny w schabie pieczony w piekarniku
Lista alergenów dla schabu pieczonego w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze schabu pieczonego w piekarniku
Schab pieczony w piekarniku to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.