Przepis na schab pieczony w folii aluminiowej krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 450 g
- Musztarda 75 g
- Cukier 50 g
- Tymianek świeży 45 g
- Cebula 100 g
Schab obficie doprawić solą i pieprzem.
W małej misce wymieszaj musztardę, cukier i tymianek.
Umieść duży arkusz folii aluminiowej na blasze do pieczenia. Połóż plasterki cebuli na środku folii. Na cebulę połóż wieprzowinę i posmaruj ją 1/2 masy musztardowej.
Podnieś boki z folii i zawiń mięso. Piecz przez 40–45 minut.
Wyjmij z piekarnika. Po odkryciu posmarować pozostałą mieszanką musztardy.
Pozostawiając otwarte opakowanie, piecz przez około 10 minut lub do momentu, aż na wierzchu powstanie ładna skórka.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab duszony z pieczarkami
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Schab pieczony w folii aluminiowej - cechy przepisu
Więcej o schabie pieczonym w folii aluminiowej
Schab pieczony w folii aluminiowej to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę aromatyczny. To zdrowa opcja. Całość jest smaczna i prosta. Mięso ma wspaniałą konsystencję i rozpływa się w ustach.
Przepis na schab pieczony w folii aluminiowej to doskonała opcja na naprawdę smaczne mięso. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, można go używać również do sałatek. Choć lekkostrawny, wcale nie jest nudny czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie, w takim wydaniu dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych, jak z najlepszych restauracji. A do zrobienia całości wystarczy tylko dobre mięso. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za zbyt dietetycznymi obiadami, gdyż to mięso, choć fit smakuje po prostu obłędnie. To dobry i sprawdzony przepis, który pozwala przygotować to apetyczne i aromatyczne mięso w swojej kuchni w naprawdę łatwy sposób. To świetny sposób na obiad dla całej rodziny. Do całości wystarczy dodać ziemniaki lub kaszę i porcję warzyw. Całość jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab pieczony w folii aluminiowej, który będzie pyszny, a przy okazji dobry dla zdrowia, to ten przepis na schab pieczony w piekarniku będzie doskonałą opcją. Schab tak przygotowany odznacza się ogromną lekkością i delikatnością. W tym wydaniu schab jest znacznie zdrowszy i nie zawiera tyle tłuszczu. Tak przygotowane mięso będzie lepszym wyborem w codziennej diecie. Jednak warto pamiętać o konieczności wcześniejszego zamarynowania mięsa, by miało lepszy smak i aromat. Do przygotowania marynaty konieczne są odpowiednie przyprawy. Mieszanka w przepisie pozwala na stworzenie mięsa smacznego, jednak bardzo delikatnego. To dobry wybór na diecie lekkostrawnej, a także dla dzieci. Osoby, które wolą bardziej pikantne przepisy, powinny dodać do całości również ostrej papryki np. chili, by zmienić kompozycję smakową na bardziej wyrazistą. To sprawdzona receptura, a mięso zawsze się udaje i wychodzi bardzo delikatne.
Wartości odżywcze schabu pieczonego w folii aluminiowej
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w schabie pieczonym w folii aluminiowej
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na schab pieczony w folii aluminiowej
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na schab pieczony w folii aluminiowej
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie pieczonym w folii aluminiowej
Lista alergenów dla schabu pieczonego w folii aluminiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda