Schab pieczony w całości w piekarniku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Śliwki suszone - wędzone, bez pestek, do nadziania (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na schab pieczony w całości w piekarniku krok po kroku
Umyte mięso natnij nożem wzdłuż po środku przez cały schab. Nacięcie powinno być takiej wielkości, by włożyć do niego śliwki suszone.
W nacięcie włóż śliwki suszone - na całej długości.
Olej wymieszaj z łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżką papryki słodkiej, łyżeczką czosnku granulowanego, łyżeczką suszonej cebuli, łyżeczką majeranku oraz łyżką octu.
Mięso natrzyj marynatą dokładnie i włóż do pojemnika zamykanego. Odłóż mięso na 2 dni do lodówki.
Wyjmij mięso na godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzej na 180 st C.
Na gorącej patelni bez tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony do zmiany koloru (duża moc palnika i krótkie smażenie zamyka pory mięsa).
Do naczynia żaroodpornego włóż mięso umieszczone i zamknięte w rękawie do pieczenia. Przykryj przykrywką.
Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 60-70 minut.
Zdejmij przykrywkę, rozetnij rękaw, zwiększ temperaturę na 250 st. C i piecz jeszcze 10 minut. Można polać wytworzonym sosem po wierzchu podczas pieczenia.
Wyjmij mięso, pozostaw na 15 minut i podawaj.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak zrobić schab pieczony w całości w piekarniku. To proste, ale przepis na schab pieczony w całości w piekarniku należy przygotować 2 dni przed pieczeniem. Wynika to z tego, że mięso należy marynować – wtedy schab w kawałku ze śliwką jest pyszny, dobry na każdą okazję. Można podać go na wiele sposobów. Od Ciebie zależy, jak go wykorzystasz. Jest dobrym sposobem na potrawę wytrawną z nutą słodyczy.
Schab pieczony w całości w piekarniku jest to mięso ze schabu wieprzowego w kawałku faszerowane śliwkami suszonymi. Mięso marynowane jest w mieszance przypraw takich jak: czosnek granulowany, sól, pieprz, cebula suszona, papryka słodka, majeranek oraz ocet wymieszanych z olejem. Dodatkowo mięso obsmaża się na patelni i piecze w piekarniku. Dzięki obsmażaniu i marynowaniu mięso nie jest tak suche. Przy tym schab pieczony w całości w piekarniku jest aromatyczny, wyrazisty i smaczny.
Ten pyszny schab jest doskonały na gorąco i na zimno. Na ciepło będzie dobry na przykład do obiadu. Na zimno zaś będzie pysznym dodatkiem do kanapek jako wędlina. Genialnie pasuje także zrobić z niego przystawkę na imprezę – schab ze śliwką w galarecie. Schab pieczony w całości w piekarniku to potrawa, która jest odpowiednia na święta i na imprezy. Właśnie najczęściej podczas różnego rodzaju uroczystości podaje się ten schab nadziewany śliwkami suszonymi.
Jak zrobić schab pieczony w całości w piekarniku: mięso umyj. Natnij mięso po środku wzdłuż, tworząc kieszonkę. Najlepszy nóż do przepisu na schab pieczony w całości w piekarniku jest długi i nie za szeroki. Mięso należy przeciąć przez całą długość. W nacięcie nałóż śliwki. Mięso marynuj w oleju wymieszanym z przyprawami i octem. Mięso marynować należy 2 dni. Gdy minie ten czas, wyjmij mięso wcześniej z lodówki. Powinno lekko się ocieplić, by nie wkładać zimnego schabu ze śliwkami w kawałku do nagrzanego piekarnika. Obsmaż mięso, umieść je w rękawie i naczyniu żaroodpornym. Upiecz schab w naczyniu żaroodpornym – zaleca się piec 60 minut na 1 kg mięsa. W zależności od potrzeb wydłuż lub skróć czas pieczenia. Dodatkowo na koniec zwiększ temperaturę, by mięso lekko się przypiekło.
Jak zrobisz schab pieczony w całości w piekarniku, gorący wyjmij z piekarnika i odczekaj kwadrans, zanim go pokroisz. Jeśli chcesz, by przepis na schab pieczony w piekarniku był użyty jako wędlina, najlepiej będzie kroić je dopiero po całej dobie.
Alergeny w schabie pieczonym w całości w piekarniku
Lista alergenów dla schabu pieczonego w całości w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na schab pieczony w całości w piekarniku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- cebula suszona
Wartości odżywcze schabu pieczonego w całości w piekarniku
Śliwki suszone mają bardzo dużo błonnika. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Schab jest to mięso chude, zawiera dużo białka.
Energia i białka
(113g)
Węglowodany
(113g)
Tłuszcze
(113g)
Witaminy
(113g)
Składniki mineralne
(113g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.