Przepis na schab pieczony na kanapki krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia

W misce wymieszaj olej, łyżeczkę papryki, łyżeczkę soli, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki pieprzu.

Schab nakłuj delikatnie wykałaczką.

Posmaruj mięso dokładnie marynatą.

Mięso umieść w rękawie do pieczenia.

Wstaw do miski i umieść je w lodówce na całą noc.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Mięso wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zostawiając je w zamkniętym rękawie do pieczeni).

Włóż mięso do gorącego piekarnika.

Piecz 30 minut z jednej strony, a następnie 20 minut z drugiej.

Otwórz rękaw do pieczenia i piecz przez 10 minut w 220 st. C., by mięso się lekko przypiekło.

Mięso po upieczeniu ostudź w piekarniku.

Schab pieczony na kanapki
Schab pieczony na kanapki
Koszt przygotowania dania
19.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
100 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Schab pieczony na kanapki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie pieczonym na kanapki

Oto prosty i szybki pomysł na zdrową, nieprzetworzoną, domową wędlinę. Przepis na schab pieczony na kanapki jest dobry na 750 g schabu wieprzowego. Pyszny, domowy schab pieczony na kanapki sprawdzi się jako dobry, mięsny dodatek do Twojego śniadania lub kolacji. Zobacz, jak zrobić schab pieczony na kanapki, by był smaczny i miękki. Jest to zdecydowanie lepsza alternatywa dla sklepowych wędlin, które mają dużą ilość wzmacniaczy smaku oraz konserwantów. Ta domowa wędlina może być dobra nawet dla najmłodszych.

Domowy schab pieczony na kanapki to mięso ze schabu wieprzowego w kawałku zamarynowane w przyprawach i oleju, a następnie upieczone. Ta domowa wędlina jest fantastyczna, jeżeli zwracasz uwagę na skład produktów. Dzięki temu, że robisz schab pieczony na kanapki w domu, wiesz, co do niego dodajesz. Możesz też dowolnie przyprawić, tak jak Tobie pasuje. Jak zrobisz schab pieczony na kanapki, otrzymasz dobry pomysł na dodatek na kanapkę, który ma indeks glikemiczny równy 0. Jest to więc pyszny mięsny wyrób, który nie zawiera węglowodanów.

Schab to mięso chude, ale bogate w białko. Często zdarza się, że schab pieczony na kanapki wychodzi twardy i suchy, przez co niekoniecznie jest smaczny. Jak zrobić schab pieczony na kanapki? By mięso było pyszne i miękkie, bardzo ważne jest marynowanie mięsa. Zrobienie przepisu na schab pieczony na kanapki zacznij więc od przygotowania marynaty. Wystarczy wymieszać olej wraz z czosnkiem granulowanym, papryką słodką, pieprzem, solą i majerankiem. By marynata lepiej dostała się do wnętrza mięsa, za pomocą wykałaczki zrób w schabie kilka wkłuć. Marynatą dobrze posmaruj mięso. Schowaj je do rękawa do pieczenia, a następnie odstaw na całą noc do lodówki. Przyprawy będą miały szansę nadać bardziej wyrazisty smak. Na następny dzień nagrzej piekarnik, mięso w rękawie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany schab wstaw do nagrzanego już piekarnika. Piecz pół godziny z jednej strony i 20 minut z drugiej strony. Otwórz rękaw, zwiększ temperaturę i piecz kolejne 10 minut. Schab pieczony na kanapki schładzaj w piekarniku.

*Przepis na schab pieczony na kanapki najlepiej jest spożyć w ciągu trzech dni.

*Dobrym pomysłem na domową wędlinę dla dzieci nawet po 6 miesiącu życia (w trakcie rozszerzania diety) jest pominięcie w przepisie soli i użycie jedynie majeranku, papryki, czosnku oraz opcjonalnie pieprzu. Schab pieczony na kanapki jest smacznym dodatkiem nawet bez konieczności solenia. To super źródło białka dla dzieci.

Wartości odżywcze schabu pieczonego na kanapki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
201.56 kcal
100.78 kcal
Białko
20.25 g
10.12 g
Fenyloalanina
0.85 mg
0.43 mg

Węglowodany w schabie pieczonym na kanapki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
12.76 g
6.38 g
Tłuszcze nasycone
3.33 g
1.66 g
Tłuszcze nienasycone
9.43 g
4.72 g
Tłuszcze jednonasycone
6.92 g
3.46 g
Tłuszcze wielonasycone
2.51 g
1.26 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.02 g
Cholesterol
62.81 mg
31.41 mg

Witaminy w przepisie na schab pieczony na kanapki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab pieczony na kanapki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
45.00 mg
22.50 mg
Potas
349.69 mg
174.84 mg
Wapń
6.56 mg
3.28 mg
Żelazo
0.47 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego na kanapki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie pieczonym na kanapki

Lista alergenów dla schabu pieczonego na kanapki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony na kanapki

Cena przygotowania schabu pieczonego na kanapki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
750 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 750 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na schab pieczony na kanapki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób