Schab pieczony
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na schab pieczony krok po kroku
Schab umyj i natnij nożem wierzch.
W miseczce zmieszaj oliwę i wszystkie przyprawy. Gotową mieszanką natrzyj schab. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
Schab przełóż do rękawa i zamknij.
Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego
Schab pieczony to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Całość nadaje się zarówno na zwyczajny posiłek, jak i uroczystą potrawę. Będzie pasował do ziemniaków z wody lub klusek. Smakuje tak dobrze, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Przepis na schab pieczony jest bardzo łatwy, dlatego z całością poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. By wykonać to przepyszne mięso wystarczy odrobina przypraw i dobrej jakości schab. Mięso należy zamarynować, by przeszło całe wspaniałym smakiem aromatycznych ziół. Nie warto skracać czasu marynowania, gdyż może to wpłynąć negatywnie na smak potrawy. Im więcej czasu spędzi mięso w marynacie, tym smaczniejsze się stanie. Można również przygotować mieszankę i trzymać w niej schab nawet dzień wcześniej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab pieczony, w sposób naprawdę bardzo prosty, a przy tym tak by smakował pysznie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego schab o wspaniałym smaku i aromacie. Całość przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu ma lepszy smak i jest dużo zdrowszy niż jego smażony odpowiednik. Świetnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej, gdyż nie zawiera zbyt dużo tłuszczu, ani nie wpływa negatywnie na układ trawienny.
Najważniejsze w tym przepisie obok schabu są przyprawy. To one nadają całości odpowiedniego smaku i sprawiają, że mięso jest delikatne i aromatyczne. Odpowiednia mieszanka jest tutaj kluczowa. Z tego przepisu powstaje schab bardzo łagodny, dlatego wszystkie osoby, które wolą potrawy ostre powinny dodać do marynaty odrobinę chili lub ostrzejszej papryki, by zwiększyć intensywność smaku. Jednak nawet bez dodatku ostrych przypraw schab jest naprawdę pyszny.
Najlepiej upiec mięso w całości, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo czasu. Tak przygotowany schab można również odgrzać kolejnego dnia lub traktować jako wędlinę i jeść na kanapkach.
Pieczeń ze schabu w rękawie jest niezwykle pysznym mięsnym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole. Całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować schab pieczony o idealnej strukturze i fantastycznym aromacie.
Alergeny w schabie pieczonym
Lista alergenów dla schabu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony
Wartości odżywcze schabu pieczonego
Schab pieczony nie powinien gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krążenia.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.