Schab pieczony

Opublikowano: 23.08.2021 r., 17:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki pieczonego schabu ziołowego
Schab pieczony
Schab pieczony w rękawie to sposób na wspaniały mięsny dodatek, który zachwyca intensywnym smakiem. Schab w takim wydaniu jest przepyszny i niezwykle aromatyczny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
182 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, miseczka, rękaw do pieczenia

Przepis na schab pieczony krok po kroku

Schab umyj i natnij nożem wierzch.

W miseczce zmieszaj oliwę i wszystkie przyprawy. Gotową mieszanką natrzyj schab. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

Schab przełóż do rękawa i zamknij.

Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na schab pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat schabu pieczonego

Schab pieczony to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Całość nadaje się zarówno na zwyczajny posiłek, jak i uroczystą potrawę. Będzie pasował do ziemniaków z wody lub klusek. Smakuje tak dobrze, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na schab pieczony jest bardzo łatwy, dlatego z całością poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. By wykonać to przepyszne mięso wystarczy odrobina przypraw i dobrej jakości schab. Mięso należy zamarynować, by przeszło całe wspaniałym smakiem aromatycznych ziół. Nie warto skracać czasu marynowania, gdyż może to wpłynąć negatywnie na smak potrawy. Im więcej czasu spędzi mięso w marynacie, tym smaczniejsze się stanie. Można również przygotować mieszankę i trzymać w niej schab nawet dzień wcześniej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab pieczony, w sposób naprawdę bardzo prosty, a przy tym tak by smakował pysznie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego schab o wspaniałym smaku i aromacie. Całość przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu ma lepszy smak i jest dużo zdrowszy niż jego smażony odpowiednik. Świetnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej, gdyż nie zawiera zbyt dużo tłuszczu, ani nie wpływa negatywnie na układ trawienny.

Najważniejsze w tym przepisie obok schabu są przyprawy. To one nadają całości odpowiedniego smaku i sprawiają, że mięso jest delikatne i aromatyczne. Odpowiednia mieszanka jest tutaj kluczowa. Z tego przepisu powstaje schab bardzo łagodny, dlatego wszystkie osoby, które wolą potrawy ostre powinny dodać do marynaty odrobinę chili lub ostrzejszej papryki, by zwiększyć intensywność smaku. Jednak nawet bez dodatku ostrych przypraw schab jest naprawdę pyszny.

Najlepiej upiec mięso w całości, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo czasu. Tak przygotowany schab można również odgrzać kolejnego dnia lub traktować jako wędlinę i jeść na kanapkach.

Pieczeń ze schabu w rękawie jest niezwykle pysznym mięsnym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole. Całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować schab pieczony o idealnej strukturze i fantastycznym aromacie.

Alergeny w schabie pieczonym

Lista alergenów dla schabu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab pieczony

Wartości odżywcze schabu pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Schab pieczony nie powinien gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
176.70
182.00
Białko (g)
20.97
21.60
Fenyloalanina (mg)
0.88
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
9.65
9.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
3.29
Tłuszcze nienasycone (g)
6.46
6.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.82
4.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
1.69
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.04
Cholesterol (mg)
65.05
67.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
46.60
48.00
Potas (mg)
362.14
373.00
Wapń (mg)
6.80
7.00
Żelazo (mg)
0.49
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu pieczonego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
34.00