Schab na parze

Opublikowano: 16.07.2021 r., 15:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surowy schab
Schab na parze
Dietetyczny schab na parze cechuje się więc wysoką wartością odżywczą i wieloma walorami zdrowotnymi, jest też zdecydowanie zdrowszą i mniej kaloryczną wersją niż mięso smażone w panierce z bułki tartej i mąki.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie na parze 30 min
310 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na schab na parze krok po kroku

Schab roztłucz tłuczkiem na cienki filet.

Oprósz solą i pieprzem.

Gotuj na parze ok. 30-35 minut.

Jak oceniasz przepis na schab na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat schabu na parze

Schab na parze podawany z również ugotowanymi lub upieczonymi w piekarniku warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka oraz bardzo ważnego składnika mineralnego, jakim jest żelazo. Dietetyczny schab gotowany na parze cechuje się więc wysoką wartością odżywczą i wieloma walorami zdrowotnymi, jest też zdecydowanie zdrowszą i mniej kaloryczną wersją niż schab wieprzowy smażony czy kotlety schabowe w panierce z bułki tartej i mąki. Gotowany na parze schab w całości, w ziołach i z warzywami to danie dla każdego, również dla dzieci. Możesz przygotować go w garnku, z użyciem specjalnego sita do gotowania na parze lub w specjalnym parowarze. Przepis na pyszny domowy, dietetyczny schab gotowany na parze jest bardzo prosty i szybki. Ile czasu zajmuje jego przygotowanie? Tak naprawdę trwa to dosłownie kilka minut. Reszta czasu to gotowanie na parze, podczas którego można zająć się czymś innym, lub przygotować dodatki do mięsa i tylko co jakiś czas zaglądać do garnka lub parowaru, aby sprawdzić czy ryba jest już odpowiednio ugotowana. Odpowiedzi na pytania jak przyprawić i jak przyrządzić schab na parze jest bardzo wiele. Najlepiej skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki, czy ziół prowansalskich. Schab świetnie komponuje się również z koperkiem lub musztardą. Wybór warzyw, jako dodatków do mięsa gotowanego na parze, jest zależny od indywidualnych preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Schab wieprzowy na parze świetnie komponuje się z marchewkami, cukinią i bakłażanem, ale również ziemniakami, batatami, czy burakami. Warzywa możesz upiec lub również ugotować na parze. Jeśli jeszcze nie wiesz jak przyrządzić dorsza na parze koniecznie poznaj nasz przepis na to przepyszne danie. Będzie on dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją na to jak gotować szybko, smacznie i zdrowo.

Alergeny w schabie na parze

Lista alergenów dla schabu na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab na parze

Wartości odżywcze schabu na parze

na 100g gotowej potrawy

Schab na parze to świetna alternatywa dla smażonego mięsa i tradycyjnych kotletów schabowych, która sprawdzi się u każdego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
155.00
310.00
Białko (g)
21.60
43.20
Fenyloalanina (mg)
0.91
1.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.94
13.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
6.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
7.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
5.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.76
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Cholesterol (mg)
67.00
134.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
2.00
Witamina B6 (mg)
0.73
1.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.06
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.80
Witamina E (mg)
0.13
0.26
Retinol (µg (mcg))
1.00
2.00
Tiamina (mg)
0.67
1.34
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Niacyna (mg)
7.99
15.98
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
48.00
96.00
Potas (mg)
373.00
746.00
Wapń (mg)
7.00
14.00
Fosfor (mg)
226.00
452.00
Magnez (mg)
26.00
52.00
Żelazo (mg)
0.50
1.00
Cynk (mg)
1.55
3.10
Miedź (mg)
0.06
0.12
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu na parze 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu na parze

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
9.00