Schab na kanapki

Opublikowano: 15.12.2021 r., 19:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab na kanapki w bułce
Schab na kanapki
Pieczony schab do kanapek to zdrowa alternatywa dla wędlin. Mięso jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. W połączeniu z warzywami uzyskasz pełnowartościowy posiłek.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Marynowanie 60 min
82 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, rękaw do pieczenia

Przepis na schab na kanapki krok po kroku

Olej przelewamy do miseczki i wsypujemy do niej przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Schab wkładamy do rękawa i zamykamy go.

Pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na schab na kanapki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat schabu na kanapki

Pyszny schab na kanapki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi do kanapek w ciągu dnia. Schab marynowany w przyprawach jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić schab do kanapek? Przygotowanie go jest proste. Na początku olej wlewamy do miski oraz wsypujemy do niej przyprawy. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso umieszczamy w rękawie i szczelnie go zamykamy. Pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na schab na kanapki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z przyprawy – papryka wędzona, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. To bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B wpływających na prawidłową pracę układu nerwowego oraz potasu, który reguluje poziom ciśnienia krwi, żelaza czy magnezu odpowiadającego za prawidłową pracę mięśni. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia.

Pieczony schab do chleba odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz najlepszy w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku. Przygotowując kanapki pamiętaj o dodatku warzyw, czyli błonnika pokarmowego.

Alergeny w schabie na kanapki

Lista alergenów dla schabu na kanapki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab na kanapki

Wartości odżywcze schabu na kanapki

na 100g gotowej potrawy

Pieczone mięso do kanapek to zdrowa alternatywa dla wędlin sklepowych dlatego warto wprowadzić ten przepis na stałe do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
183.65
82.64
Białko (g)
20.77
9.35
Fenyloalanina (mg)
0.88
0.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
10.52
4.73
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
7.29
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
2.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
0.85
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.02
Cholesterol (mg)
64.42
28.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
46.15
20.77
Potas (mg)
358.65
161.39
Wapń (mg)
6.73
3.03
Żelazo (mg)
0.48
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu na kanapki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu na kanapki

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
25.00