Schab na dziko

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab na dziko podany z ziemniakami i papryką.
Schab na dziko
Schab na dziko to pyszne kotlety, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji schabowego. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a do tego aromatyczne.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
1419 kcal
Kcal w porcji
259 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości w plastrach (330 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Ketchup (20 g)
  • Musztarda sarepska (5 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na schab na dziko krok po kroku

Kotlety rozbij, oprósz solą i pieprzem z obu stron. Jajka roztrzep z mąką ziemniaczaną, szczyptą majeranku, rozgniecionym czosnkiem, ketchupem, olejem oraz musztardą.

Marynatą zalewamy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc, jeśli masz czas).

Po tym czasie mięso lekko odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na schab na dziko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat schabu na dziko

Schab na dziko to pyszne kotlety, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji schabowego. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a do tego aromatyczne.

Przepis na schab na dziko to doskonała opcja na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny. Kotlety z tego przepisu wychodzą soczyste, pyszne, po prostu idealne. Dodatkowo cały proces zabiera naprawdę niewiele czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab na dziko, by były pyszne i szybkie, ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Te kotlety schabowe, przygotowane w nieco nietypowy sposób będą wspaniałą opcją na co dzień, ale i od święta. Największą ich zaletą jest soczyste mięso. To dlatego, że kawałki oprószone solą i pieprzem, są bardzo długo marynowane. Dzięki temu mięso staje się bardzo delikatne. Mięso smażone w marynacie jest też bardzo aromatyczne. Ten przepis sprawdzi się, gdy chce się przygotować naprawdę przepyszne mięso w wyjątkowo krótkim czasie. Cały proces jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To dobry pomysł na posiłek szczególnie dla miłośników mięsnych potraw, które na pewno docenią miękki i kruchy schab, ukryty pod ciekawą marynatą. Przepis na marynatę również znajdziesz w tej recepturze. Jednak możesz wykorzystać dowolną inną. Jeśli nie przepadasz za przyprawami użytymi w tym przepisie, wykorzystaj inne. Z mięsem wieprzowym doskonale komponuje się estragon, majeranek, gałka, czy słodka papryka. Jego smak podkreśla również ostra musztarda. Aby kotlet wyszedł idealny, należy najpierw mięso rozbić za pomocą tłuczka. Dzięki temu jego struktura będzie lepsza, a całość bardziej soczysta i krucha. Kotlety najlepiej robić ze schabu, to idealna część mięsa wieprzowego, bez ścięgien, czy dużej ilości tłuszczu, dlatego kotlety wychodzą z niego fantastycznie pyszne. Można jednak zastąpić mięso wieprzowe, chudszym rodzajem na przykład drobiem. To opcja dla osób, które muszą ograniczać zwierzęce kwasy tłuszczowe.

Alergeny w schabie na dziko

Lista alergenów dla schabu na dziko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze schabu na dziko

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(259g)
Energia (kcal)
548.17
1419.75
Białko (g)
8.38
21.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(259g)
Węglowodany (g)
2.53
6.56
Węglowodany przyswajalne (g)
2.37
6.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(259g)
Tłuszcz (g)
55.85
144.66
Tłuszcze nasycone (g)
5.09
13.19
Tłuszcze nienasycone (g)
50.76
131.47
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
36.06
93.41
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.70
38.06
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.32
156.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(259g)
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(259g)
Sód (mg)
53.94
139.71
Potas (mg)
161.39
417.99
Wapń (mg)
11.67
30.22
Żelazo (mg)
0.40
1.03
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu na dziko 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu na dziko

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
330 g
w plastrach
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 330 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Ketchup
20 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Musztarda sarepska
5 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
44.00