Przepis na schab moczony w mleku przed pieczeniem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, brytfanna, lodówka

Mięso nakłuj na wierzchu i przełóż do szklanej miski, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej mlekiem i odstaw do lodówki na całą noc.

Osusz mięso i odłóż do brytfanny, dodaj pokrojone warzywa.

Całość skropl olejem i wymieszaj z przyprawami.

Upiecz schab w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Pokrój schab na plastry o grubości 3-4 cm.

schab moczony w mleku przed pieczeniem
Schab moczony w mleku przed pieczeniem
Koszt przygotowania dania
26.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
143 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Schab moczony w mleku przed pieczeniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schab moczonym w mleku przed pieczeniem

Schab moczony w mleku przed pieczeniem to idealny pomysł na niedzielny obiad z całą Twoją rodziną. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.

Mój sprawdzony przepis powstaje z podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie. Zaopatrz się w: schab bez kości, cebulę, marchewkę, papryki, mleko, olej rzepakowy i przyprawy. Idealnie sprawdzą się tutaj takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, tymianek i majeranek.

Zatem, jak zrobić schab moczony w mleku przed pieczeniem?

W pierwszej kolejności mięso nakłuj na wierzchu i przełóż do szklanej miski, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej mlekiem i odstaw do lodówki na całą noc. Mięso powinno być całkowicie przykryte mlekiem.

Następnie osusz mięso i odłóż do brytfanny, dodaj pokrojone warzywa. O rodzaju warzyw możesz zadecydować samodzielnie, świetnie sprawdzi się też cukinia lub ziemniaki.

Całość skropl olejem i wymieszaj z przyprawami. Przełóż schab do brytfanny i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. Zostaw mięso do ostygnięcia i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny i mięsa, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz, gdy wiesz, jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.

Skoro już znasz mój przepis na schab moczony w mleku przed pieczeniem, koniecznie przygotuj go na obiad i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
102.34 kcal
143.27 kcal
Białko
10.91 g
15.27 g

Węglowodany w schab moczonym w mleku przed pieczeniem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
3.36 g
4.71 g
Węglowodany przyswajalne
2.80 g
3.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
0.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
4.84 g
6.77 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
2.66 g
Tłuszcze nienasycone
2.94 g
4.12 g
Tłuszcze jednonasycone
2.20 g
3.07 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
1.04 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
32.36 mg
45.30 mg

Witaminy w przepisie na schab moczony w mleku przed pieczeniem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
101.22 µg (mcg)
141.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
18.09 mg
25.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
23.76 µg (mcg)
33.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.83 mg
5.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.11 µg (mcg)
12.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
778.40 µg (mcg)
1089.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab moczony w mleku przed pieczeniem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
37.94 mg
53.12 mg
Potas
270.53 mg
378.74 mg
Wapń
43.00 mg
60.20 mg
Fosfor
138.00 mg
193.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.04 mg
25.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.31 mg
0.44 mg
Cynk
0.88 mg
1.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schab moczonym w mleku przed pieczeniem

Lista alergenów dla schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
800 g
6 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 800 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Koszt składników
46.50
Jak oceniasz przepis na schab moczony w mleku przed pieczeniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób