Schab moczony w mleku przed pieczeniem
- Schab wieprzowy bez kości - 6 plastrów (800 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
Przepis na schab moczony w mleku przed pieczeniem krok po kroku
Mięso nakłuj na wierzchu i przełóż do szklanej miski, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej mlekiem i odstaw do lodówki na całą noc.
Osusz mięso i odłóż do brytfanny, dodaj pokrojone warzywa.
Całość skropl olejem i wymieszaj z przyprawami.
Upiecz schab w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Pokrój schab na plastry o grubości 3-4 cm.
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Kaszanka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Dania ze schabu
Więcej informacji na temat schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem
Schab moczony w mleku przed pieczeniem to idealny pomysł na niedzielny obiad z całą Twoją rodziną. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.
Mój sprawdzony przepis powstaje z podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie. Zaopatrz się w: schab bez kości, cebulę, marchewkę, papryki, mleko, olej rzepakowy i przyprawy. Idealnie sprawdzą się tutaj takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, tymianek i majeranek.
Zatem, jak zrobić schab moczony w mleku przed pieczeniem?
W pierwszej kolejności mięso nakłuj na wierzchu i przełóż do szklanej miski, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej mlekiem i odstaw do lodówki na całą noc. Mięso powinno być całkowicie przykryte mlekiem.
Następnie osusz mięso i odłóż do brytfanny, dodaj pokrojone warzywa. O rodzaju warzyw możesz zadecydować samodzielnie, świetnie sprawdzi się też cukinia lub ziemniaki.
Całość skropl olejem i wymieszaj z przyprawami. Przełóż schab do brytfanny i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. Zostaw mięso do ostygnięcia i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.
Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny i mięsa, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz, gdy wiesz, jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.
Skoro już znasz mój przepis na schab moczony w mleku przed pieczeniem, koniecznie przygotuj go na obiad i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w schab moczonym w mleku przed pieczeniem
Lista alergenów dla schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze schabu moczonemu w mleku przed pieczeniem
Możesz moczyć schab w całości lub już pokrojony w plastry.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.