Schab marynowany

Opublikowano: 20.08.2023 r., 12:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab marynowany podany z dodatkiem pieczonych warzyw na czarnym talerzu.
Schab marynowany
Schab marynowany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub wędlinę na kanapki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na schab pieczony w całości.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Marynowanie 60 min
189 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy, lodówka

Przepis na schab marynowany krok po kroku

Do miski wlej olej, dodaj do niego musztardę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego oraz pół łyżeczki płatków chilli.

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.

Schab oczyść z błonek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Mięso natrzyj dokładnie marynatą.

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Do rękawa do pieczenia włóż cebulę oraz zamarynowane mięso. Rękaw z zawartością przełóż do miski i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie rozetnij rękaw i mięso piecz jeszcze 20 minut.

Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab marynowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat schabu marynowanego

Schab marynowany to doskonała propozycja na smaczny, domowy obiad. Schab w przyprawach pieczony w całości świetnie sprawdzi się również jako składnik kanapek podanych na śniadanie lub kolację. Przepis na schab marynowany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: schab wieprzowy bez kości, cebula, musztarda, olej rzepakowy i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany oraz płatki chilli).

A jak zrobić schab marynowany? Do miski wlej olej, dodaj do niego musztardę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego oraz pół łyżeczki płatków chilli. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Schab oczyść z błonek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso natrzyj dokładnie marynatą. Cebule obierz i pokrój w piórka. Do rękawa do pieczenia włóż cebulę oraz zamarynowane mięso. Rękaw z zawartością przełóż do miski i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Następnie rozetnij rękaw i mięso piecz jeszcze 20 minut. Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując: wiesz już, w czym marynować schab w domu. Najlepszy schab świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Pyszny schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w schabie marynowanym

Lista alergenów dla schabu marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na schab marynowany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze schabu marynowanego

na 100g gotowej potrawy

Schab marynowany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab stanowi dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
151.45
189.31
Białko (g)
18.36
22.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
1.27
1.58
Węglowodany przyswajalne (g)
0.98
1.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
7.58
9.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.77
3.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.81
6.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
4.52
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
1.49
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.30
70.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
0.91
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.63
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.94
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.42
Witamina E (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.84
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.57
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.74
8.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.51
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.65
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
59.33
74.16
Potas (mg)
334.37
417.96
Wapń (mg)
9.84
12.30
Fosfor (mg)
195.39
244.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.92
29.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.59
Cynk (mg)
1.33
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu marynowanego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu marynowanego

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.00