Schab marynowany
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Musztarda (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na schab marynowany krok po kroku
Do miski wlej olej, dodaj do niego musztardę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego oraz pół łyżeczki płatków chilli.
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
Schab oczyść z błonek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Mięso natrzyj dokładnie marynatą.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Do rękawa do pieczenia włóż cebulę oraz zamarynowane mięso. Rękaw z zawartością przełóż do miski i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie rozetnij rękaw i mięso piecz jeszcze 20 minut.
Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu marynowanego
Schab marynowany to doskonała propozycja na smaczny, domowy obiad. Schab w przyprawach pieczony w całości świetnie sprawdzi się również jako składnik kanapek podanych na śniadanie lub kolację. Przepis na schab marynowany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: schab wieprzowy bez kości, cebula, musztarda, olej rzepakowy i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany oraz płatki chilli).
A jak zrobić schab marynowany? Do miski wlej olej, dodaj do niego musztardę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego oraz pół łyżeczki płatków chilli. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Schab oczyść z błonek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso natrzyj dokładnie marynatą. Cebule obierz i pokrój w piórka. Do rękawa do pieczenia włóż cebulę oraz zamarynowane mięso. Rękaw z zawartością przełóż do miski i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Następnie rozetnij rękaw i mięso piecz jeszcze 20 minut. Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: wiesz już, w czym marynować schab w domu. Najlepszy schab świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Pyszny schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w schabie marynowanym
Lista alergenów dla schabu marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na schab marynowany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze schabu marynowanego
Schab marynowany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab stanowi dobre źródło białka.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.