Przepis na schab gotowany krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Oliwę wymieszaj z 0,5 łyżeczki kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, pieprzu i 1 łyżeczką soli.

Oliwą z przyprawami natrzyj schab i odstaw na całą noc do lodówki.

Następnego dnia obierz warzywa i lekko pokrój.

Wrzuć warzywa do garnka z pęczkiem natki pietruszki, 3 liśćmi laurowymi, 5 ziarnami ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą - tak, aby potem cały schab był zanurzony w wodzie.

Gdy woda z warzywami się zagotuje włóż schab do wody i ustaw jak najmniejszą moc kuchenki.

Gotuj na wolnym ogniu co najmniej godzinę.

Po tym czasie mięso jest już gotowe.

Często zadawane pytania

Schab gotowany pokrojony w plastry na drewnianej desce do krojenia.
Schab gotowany
Koszt przygotowania dania
29.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Schab gotowany - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie gotowanym

Schab gotowany idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, ale także jako mięso do obiadu. Schab jest marynowany w przyprawach i wolno gotowany w wodzie z warzywami.

Przepis na schab gotowany składa się ze: schabu, marchwi, selera, pietruszki i pora, oraz przypraw i oliwy z oliwek. Z przypraw używam liści laurowych, ziela angielskiego, imbiru, kurkumy, papryki, pieprzu i soli.

Jak zrobić schab gotowany?

Zaczynamy od zamarynowania mięsa w przyprawach i oliwie. Marynata do schabu gotowanego składa się z oliwy z oliwek, imbiru, kurkumy, papryki (ostrej i/lub słodkiej), soli i pieprzu. Wystarczy wymieszać przyprawy z oliwą i natrzeć nimi mięso. Tak przygotowany schab najlepiej, przykryty, wstawić na noc do lodówki, aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw. Następnego dnia przechodzimy już do gotowania schabu.

Temat jak gotować schab jest dosyć złożony. Możesz ugotować go aż na 3 sposoby:

- jednokrotnie w wodzie z warzywami,

- jednokrotnie w rękawie/worku,

- dwukrotnie w wodzie z warzywami.

W przepisie opisałam jak ugotować schab według pierwszego sposobu. Każda metoda gotowania rozpoczyna się tak samo. Zaczynamy gotowanie od obrania warzyw i pokrojenia, na przykład w słupki. Wodę z warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem zagotowujemy. Gdy woda wrze, wkładamy do niej schab. Można włożyć samo mięso lub zapakować je w rękaw do pieczenia, lub specjalny worek do sous vide i gotować. Rękaw niestety ciężko dokładnie zawiązać tak, aby nie wlała się do środka woda, dlatego worek będzie lepszy. Teraz zależnie od metody gotowania możesz albo gotować schab na wolnym ogniu około godziny, ale tylko raz, luz gotować 5 minut, zostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc), a potem ponownie gotować 5 minut. Ja zwykle wybieram wersję jednorazowego gotowania bez rękawa, ponieważ szybciej mam gotowe mięso, a do tego mięso przechodzi smakiem warzyw, oraz tworzy się pyszny wywar z warzywami. Potem możesz część mięsa pokroić do razu po ugotowaniu i podać z warzywami i kaszą, a resztę wystudzić i kroić jak domową wędlinę. W ten sposób łatwo przygotujesz pyszny i soczysty schab do obiadu oraz dodatek do pieczywa

Wartości odżywcze schabu gotowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
15.86 g
15.86 g

Węglowodany w schabie gotowanym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
3.18 g
3.18 g
Węglowodany przyswajalne
2.40 g
2.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
0.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.50 g
6.50 g
Tłuszcze nasycone
2.49 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
4.02 g
Tłuszcze jednonasycone
3.21 g
3.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
0.81 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.03 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
48.20 mg
48.20 mg

Witaminy w przepisie na schab gotowany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
99.82 µg (mcg)
99.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.56 mg
0.56 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina C
2.55 mg
2.55 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
0.50 mg
Retinol
0.72 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Tiamina
0.50 mg
0.50 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.15 mg
Niacyna
5.96 mg
5.96 mg
Foliany
8.81 µg (mcg)
8.81 µg (mcg)
Beta karoten
989.64 µg (mcg)
989.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab gotowany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
49.55 mg
49.55 mg
Potas
350.52 mg
350.52 mg
Wapń
15.52 mg
15.52 mg
Fosfor
178.58 mg
178.58 mg
Magnez
23.91 mg
23.91 mg
Żelazo
0.55 mg
0.55 mg
Cynk
1.20 mg
1.20 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu gotowanego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie gotowanym

Lista alergenów dla schabu gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania schabu gotowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Por
50 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na schab gotowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.2% osób