Przepis na schab gotowany w majonezie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna

Umyty schab wsadź do brytfanny.

Zalej mięso bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i majonez. Dokładnie wymieszaj

Zagotuj bulion z mięsem przez około 10 minut.

Następnie odstaw z gazu i pozostaw pod przykryciem na minimum 6 godzin, najlepiej jeśli będzie to cała noc.

Po tym czasie znów zagotuj całość przez 10 minut i ponownie zostaw na 6 godzin pod przykryciem.

Gdy schab ostygnie całkowicie jest gotowy do spożycia.

pokrojony schab gotowany
Schab gotowany w majonezie
Koszt przygotowania dania
59.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
73 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
0

Schab gotowany w majonezie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie gotowany w majonezie

Schab gotowany w majonezie jako idealna propozycja domowej wędliny lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na schab gotowany w majonezie jest prosty ale wymaga nieco cierpliwości. Będziesz potrzebować kawałek schabu, zadbaj aby nie był on tłusty z widocznym tłuszczem zewnętrznym. Wystarczy, że mięso dokładnie umyjesz i włożysz do brytfanny. Następnie zalej go szklanką wody lub wcześniej przygotowanym bulionem, w którym wymieszasz majonez i przyprawy. Tak przygotowane mięso należy gotować tylko 10 minut, po czym odstawiamy mięso na około 6 godzin aby dokładnie ostygło. Ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc. Z kolei rano znów gotuje mięso przez 10 minut i znów zostawiam na około 6 godzin. Gdy mięso całkowicie ostygnie jest gotowe do spożycia. Schab gotowany w majonezie po obróbce termicznej jest soczysty, miękki i pyszny. Będzie to świetny pomysł na domową szynkę, wystarczy, że gotowy schab pokroisz na cienkie plasterki. W takiej formie możesz użyć go na kanapki. Schab idealnie nadaje się także na obiad. Możesz podawać go z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty, którą należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność. Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz gdy wiesz jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.

Wartości odżywcze schabu gotowanego w majonezie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
73.19 kcal
73.19 kcal
Białko
8.66 g
8.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.63 g
3.63 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
1.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.24 g
2.24 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
1.37 g

Witaminy w przepisie na schab gotowany w majonezie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
7.61 µg (mcg)
7.61 µg (mcg)
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.31 mg
Tiamina
0.28 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.09 mg
Niacyna
3.19 mg
3.19 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab gotowany w majonezie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
199.83 mg
199.83 mg
Potas
161.77 mg
161.77 mg
Wapń
6.71 mg
6.71 mg
Fosfor
92.08 mg
92.08 mg
Magnez
11.05 mg
11.05 mg
Żelazo
0.25 mg
0.25 mg
Cynk
0.64 mg
0.64 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu gotowanego w majonezie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie gotowany w majonezie

Lista alergenów dla schabu gotowanego w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania schabu gotowanego w majonezie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
30 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
79.00
Jak oceniasz przepis na schab gotowany w majonezie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób