Schab gotowany w majonezie

Opublikowano: 16.11.2021 r., 20:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pokrojony schab gotowany
Schab gotowany w majonezie
Schab gotowany w majonezie jako świetny pomysł na domową szynkę, poznaj przepis i zobacz jakie to proste.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
73 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na schab gotowany w majonezie krok po kroku

Umyty schab wsadź do brytfanny.

Zalej mięso bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i majonez. Dokładnie wymieszaj

Zagotuj bulion z mięsem przez około 10 minut.

Następnie odstaw z gazu i pozostaw pod przykryciem na minimum 6 godzin, najlepiej jeśli będzie to cała noc.

Po tym czasie znów zagotuj całość przez 10 minut i ponownie zostaw na 6 godzin pod przykryciem.

Gdy schab ostygnie całkowicie jest gotowy do spożycia.

Jak oceniasz przepis na schab gotowany w majonezie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat schabu gotowanego w majonezie

Schab gotowany w majonezie jako idealna propozycja domowej wędliny lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na schab gotowany w majonezie jest prosty ale wymaga nieco cierpliwości. Będziesz potrzebować kawałek schabu, zadbaj aby nie był on tłusty z widocznym tłuszczem zewnętrznym. Wystarczy, że mięso dokładnie umyjesz i włożysz do brytfanny. Następnie zalej go szklanką wody lub wcześniej przygotowanym bulionem, w którym wymieszasz majonez i przyprawy. Tak przygotowane mięso należy gotować tylko 10 minut, po czym odstawiamy mięso na około 6 godzin aby dokładnie ostygło. Ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc. Z kolei rano znów gotuje mięso przez 10 minut i znów zostawiam na około 6 godzin. Gdy mięso całkowicie ostygnie jest gotowe do spożycia. Schab gotowany w majonezie po obróbce termicznej jest soczysty, miękki i pyszny. Będzie to świetny pomysł na domową szynkę, wystarczy, że gotowy schab pokroisz na cienkie plasterki. W takiej formie możesz użyć go na kanapki. Schab idealnie nadaje się także na obiad. Możesz podawać go z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty, którą należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność. Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz gdy wiesz jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.

Alergeny w schabie gotowany w majonezie

Lista alergenów dla schabu gotowanego w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu gotowanego w majonezie

na 100g gotowej potrawy

Gotowany schab to idealna propozycja domowej szynki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
73.19
73.19
Białko (g)
8.66
8.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.94
0.94
Węglowodany przyswajalne (g)
0.91
0.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.63
3.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
1.40
Tłuszcze nienasycone (g)
2.24
2.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
1.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.87
Cholesterol (mg)
26.66
26.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
7.61
7.61
Witamina B6 (mg)
0.31
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.21
Witamina C (mg)
0.60
0.60
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina E (mg)
0.09
0.09
Retinol (µg (mcg))
0.57
0.57
Tiamina (mg)
0.28
0.28
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Niacyna (mg)
3.19
3.19
Foliany (µg (mcg))
0.09
0.09
Beta karoten (µg (mcg))
65.17
65.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
199.83
199.83
Potas (mg)
161.77
161.77
Wapń (mg)
6.71
6.71
Fosfor (mg)
92.08
92.08
Magnez (mg)
11.05
11.05
Żelazo (mg)
0.25
0.25
Cynk (mg)
0.64
0.64
Miedź (mg)
0.03
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu gotowanego w majonezie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu gotowanego w majonezie

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
30 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
79.00