Schab gotowany w majonezie
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Majonez - 3 łyżki (30 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (30 g)
Przepis na schab gotowany w majonezie krok po kroku
Umyty schab wsadź do brytfanny.
Zalej mięso bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i majonez. Dokładnie wymieszaj
Zagotuj bulion z mięsem przez około 10 minut.
Następnie odstaw z gazu i pozostaw pod przykryciem na minimum 6 godzin, najlepiej jeśli będzie to cała noc.
Po tym czasie znów zagotuj całość przez 10 minut i ponownie zostaw na 6 godzin pod przykryciem.
Gdy schab ostygnie całkowicie jest gotowy do spożycia.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat schabu gotowanego w majonezie
Schab gotowany w majonezie jako idealna propozycja domowej wędliny lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na schab gotowany w majonezie jest prosty ale wymaga nieco cierpliwości. Będziesz potrzebować kawałek schabu, zadbaj aby nie był on tłusty z widocznym tłuszczem zewnętrznym. Wystarczy, że mięso dokładnie umyjesz i włożysz do brytfanny. Następnie zalej go szklanką wody lub wcześniej przygotowanym bulionem, w którym wymieszasz majonez i przyprawy. Tak przygotowane mięso należy gotować tylko 10 minut, po czym odstawiamy mięso na około 6 godzin aby dokładnie ostygło. Ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc. Z kolei rano znów gotuje mięso przez 10 minut i znów zostawiam na około 6 godzin. Gdy mięso całkowicie ostygnie jest gotowe do spożycia. Schab gotowany w majonezie po obróbce termicznej jest soczysty, miękki i pyszny. Będzie to świetny pomysł na domową szynkę, wystarczy, że gotowy schab pokroisz na cienkie plasterki. W takiej formie możesz użyć go na kanapki. Schab idealnie nadaje się także na obiad. Możesz podawać go z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty, którą należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność. Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz gdy wiesz jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.
Alergeny w schabie gotowany w majonezie
Lista alergenów dla schabu gotowanego w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu gotowanego w majonezie
Gotowany schab to idealna propozycja domowej szynki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.