Schab gotowany

Opublikowano: 26.06.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i por – to główne składniki, które sprawią, że schab gotowany stanie się prawdziwą wyką na talerzu. Idealnie dobrane warzywa dodają daniu wyjątkowego smaku i aromatu, a mięso schabowe staje się delikatne i soczyste. Kombinacja tych składników sprawi, że każde obiadowe spotkanie zamieni się w prawdziwą ucztę.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
 - Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
 - Marchewka - 160 g (2 sztuki)
 - Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
 - Seler korzeniowy - 80 g
 - Por - 50 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
 
Przepis krok po kroku
- Oliwę wymieszaj z 0,5 łyżeczki kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, pieprzu i 1 łyżeczką soli.
 - Oliwą z przyprawami natrzyj schab i odstaw na całą noc do lodówki.
 - Następnego dnia obierz warzywa i lekko pokrój.
 - Wrzuć warzywa do garnka z pęczkiem natki pietruszki, 3 liśćmi laurowymi, 5 ziarnami ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą - tak, aby potem cały schab był zanurzony w wodzie.
 - Gdy woda z warzywami się zagotuje włóż schab do wody i ustaw jak najmniejszą moc kuchenki.
 - Gotuj na wolnym ogniu co najmniej godzinę.
 - Po tym czasie mięso jest już gotowe.
 
Komentarz dietetyka
Schab gotowany to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. Sprawdzi się zarówno u osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i na diecie bezglutenowej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny