Schab duszony z warzywami
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Pieczarki - 4 szt (80 g)
- Pomidory w puszce - pół opakowania (200 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (60 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (240 ml)
Przepis na schab duszony z warzywami krok po kroku
Schab pokrój na 5 plastrów. Każdy plaster posyp pieprzem i czosnkiem mielonym.
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj mięso i podsmaż przez 10 minut.
Marchew obierz i pokrój w plasterki, cebulę w piórka, paprykę, czosnek i pieczarki pokrój w kostkę.
Warzywa dodaj do mięsa i podsmaż przez 5 minut. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej do garnka pomidory z puszki gotuj jeszcze przez 4 minuty. Dopraw wszystko pieprzem, solą, ziołami i drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem wymieszaj.
Małą ilość sosu wlej do szklanki i dodaj do niego jogurt naturalny. Wymieszaj i przelej do garnka z potrawą.
Więcej informacji na temat schabu duszonego z warzywami
Schab duszony z warzywami to pyszna i lekkostrawna potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ma niezwykle delikatny i subtelny smak, a do tego zawiera ogromną ilość pysznych warzyw. Całość podana jest w przepysznym lekkim sosie, który świetnie komponuje się z kruchym mięsem. To danie w jarzynach świetnie nada się dla osób na diecie lekkostrawnej, a także dla tych, którzy chcą ograniczyć smażenie.
Tradycyjnie zwykle podaje się schab smażony z warzywami, jednak w tej, zdrowszej wersji jest on duszony. Dzięki temu całość jest bardziej lekkostrawna i bardziej zdrowa. Na pewno będzie to idealne rozwiązanie dla osób, które muszą zredukować ilość tłuszczu w swojej diecie.
Schab do tego dania można pokroić samodzielnie lub kupić mięso w plastrach, które już zostało wyporcjowane. To duża oszczędność czasu, zwłaszcza dla osób, którym zależy na ekspresowym wykonaniu tego dania. Ten przepis na schab z warzywami jest niesamowicie łatwy i szybki, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze, a także osoby, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Można go odgrzewać, dlatego można też przygotować to danie wcześniej lub w większej ilości. Warto to zrobić, gdyż jest tak dobry, że znika w kilka chwil.
Schab świetnie smakuje w delikatnym sosie na bazie warzyw dodanych do potrawy i jogurtu greckiego. Można do wykonania sosu użyć również śmietany, jednak będzie to zdecydowanie mniej fit propozycja. Jogurt grecki dba o odpowiedni smak, kremową konsystencję, a także stanowi świetne źródło białka. Najlepiej wybierać wersję o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu całość dania pozostanie lekkostrawna.
To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest naprawdę pyszny i pięknie się prezentuje. Wspaniale pasuje do gotowanych ziemniaków, kasz czy ryżu. Schab gotowany w sosie własnym to idealny posiłek, zwłaszcza dla osób na diecie, które z powodów zdrowotnych nie mogą jeść dań ciężkostrawnych czy tłustych. Całość jest pyszna, choć łagodnie doprawiona, a gotowane warzywa podkreślają idealnie smak duszonego mięsa.
Alergeny w schabie duszonym z warzywami
Lista alergenów dla schabu duszonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu duszonego z warzywami
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.