Schab duszony
- Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (500 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Bulion warzywny - 3/4 szklanki (200 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
Przepis na schab duszony krok po kroku
Schab oczyść z błonek i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej niej posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do całości wrzuć plastry schabu. Podsmaż przez 3 minuty.
Do schabu wlej bulion i dopraw pieprzem, posiekaną natką pietruszki i papryką. Całość duś przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odrobinę sosu zmieszaj w szklance z mąką i przelej do garnka z mięsem.
Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż do zagotowania sosu.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat schabu duszonego
Schab duszony świetnie sprawdzi się na obiad, nie tylko niedzielny. Ma wspaniały smak i świetną konsystencję, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Choć lekkostrawny, wcale nie jest nudny czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie, w takim wydaniu dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych, jak z najlepszych restauracji. A do zrobienia całości wystarczy tylko dobre mięso.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobry schab duszony, który nie będzie zbyt skomplikowany, czy pracochłonny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso duszone we wspaniałym i aromatycznym sosie, świetnie sprawdza się na sycący posiłek. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują
Przepis na schab duszony jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować danie pełne smaku, a także bardzo aromatyczne. Całość jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca. To sprawdzona receptura, a mięso zawsze się udaje i wychodzi bardzo delikatne.
Sos do schabu duszonego robi się z dodatkiem smażonej cebuli, która po obróbce staje się nieco słodkawa, jednak wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem mięsa. Do sosu dodaje się dość sporo przypraw, dzięki czemu jest wspaniałym dodatkiem podkreślającym mięso. Ten sos świetnie łączy się też z ziemniakami.
Schab w sosie sprawdzi się także na większe uroczystości. Spokojnie może gościć na stole podczas dużych uroczystości, czy świąt.
Do tego przepisu używa się mięsa w plastrach, gdyż łatwiej i szybciej się uduszą, a przy tym można je dokładnie skąpać w sosie. To najlepszy pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny posiłek. Tak przygotowane mięso sprawdzi się na obiad. Schab z przepisu jest naprawdę pyszny, a przy tym delikatny. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za zbyt dietetycznymi obiadami, gdyż to mięso choć fit smakuje po prostu obłędnie. To dobry i sprawdzony przepis, który pozwala przygotować to apetyczne i aromatyczne mięso w swojej kuchni w naprawdę łatwy sposób.
Alergeny w schabie duszonym
Lista alergenów dla schabu duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu duszonego
Tak przygotowane mięso jest lekkie, jednak nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu ze względu na niekorzystny wpływ na układ krwionośny.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.