Schab dojrzewający

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab dojrzewający pokrojony w plasterki.
Schab dojrzewający
Schab dojrzewający to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych domowych wędlin. Schab przygotowany w taki sposób sprawdzi się świetnie na kanapki.
Przygotowanie 15 min
186 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Sól peklująca (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, pończocha, lodówka, hak wędzarniczy

Przepis na schab dojrzewający krok po kroku

Bardzo dobrze umyj schab. Osusz.

Sól peklującą wymieszaj z pozostałymi przyprawami.

Schab obtocz w przyprawach i odstaw do miski na 24 godziny.

Przyprawiony schab włóż w pończochę. Zawieś na haku.

Przechowuj schab w temperaturze pokojowej przez minimum 4 dni, optymalnie 7 do 14 dni.

Jak oceniasz przepis na schab dojrzewający
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat schabu dojrzewającego

Schab dojrzewający to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych domowych wędlin. Schab przygotowany w taki sposób sprawdzi się świetnie na kanapki. To dobry wybór również na święta.

Przepis na schab dojrzewający to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe dodatki do kanapki. Ten możesz zrobić własnoręcznie, w dodatku w kilka chwil. Najważniejsza jest w nim odpowiednia marynata, dzięki której mięso jest delikatne i bardzo jędrne. Wszystkie odpowiednie przyprawy znajdziesz w swojej kuchennej szafce, dzięki temu możesz je przygotować w każdej chwili. Marynatę robi się również z cukrem, dzięki temu całość jest delikatniejsza. Cukier i sól są również odpowiedzialne za konserwowanie. Najlepiej obtoczyć mięso w ziołach. Całość robi się wolno, ale jest naprawdę tego warte. Cały proces nie jest zbyt skomplikowany czy pracochłonny. Jednak, by stworzyć pyszną wędlinę potrzeba dużo czasu. Najpierw należy dobrze ją zamarynować, a następnie suszyć. Suszenie nie powinno trwać krócej niż 2 tygodnie, ale można je przedłużyć, jeśli chce się osiągnąć bardziej aromatyczną wędlinę. Do jej przygotowania niepotrzebna jest żadna obróbka termiczna. Całość może być wysuszona lub uwędzona na zimno. Dzięki temu mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab dojrzewający, by był domowy, a przy okazji naprawdę smaczny, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do przygotowania tego przepisu nie potrzebujesz specjalnych sprzętów. Specjalną otoczkę robi się z pończochy. Dzięki temu ten przepis jest dostępny dla każdego, kto tylko zamarzy o własnej wędlinie. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu należy poświęcić, by stworzyć wspaniałą szynkę, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a efekt zachwyca. Wędlin jest delikatna, ale bardzo ostra i smaczna. Można jeść ją na kanapkach i w daniach bez obróbki termicznej, ale świetnie smakuje podsmażona. Kluczowym elementem jego przygotowania jest stworzenie odpowiedniej marynaty, którą naciera się mięso. Dość istotną jej część stanowi sól do peklowania. Najlepiej wygląda zwijany, choć można spotkać się również w wersji suszonej na płasko.

Alergeny w schabie dojrzewającym

Lista alergenów dla schabu dojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab dojrzewający

Wartości odżywcze schabu dojrzewającego

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
137.78
186.00
Białko (g)
19.20
25.92
Fenyloalanina (mg)
0.81
1.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
6.17
8.33
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
3.70
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
4.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
3.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.06
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.05
Cholesterol (mg)
59.56
80.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
0.89
1.20
Witamina B6 (mg)
0.65
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.64
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.48
Witamina E (mg)
0.12
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.89
1.20
Tiamina (mg)
0.60
0.80
Ryboflawina (mg)
0.17
0.23
Niacyna (mg)
7.10
9.59
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
4353.78
5877.60
Potas (mg)
332.44
448.80
Wapń (mg)
8.89
12.00
Fosfor (mg)
200.89
271.20
Magnez (mg)
23.22
31.35
Żelazo (mg)
0.48
0.65
Cynk (mg)
1.39
1.88
Miedź (mg)
0.06
0.08
Mangan (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu dojrzewającego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu dojrzewającego

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Sól peklująca
150 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 150 g
Koszt składników
40.50