Schab długodojrzewający
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Cukier (95 g)
Przepis na schab długodojrzewający krok po kroku
Bardzo dobrze umyj schab. Osusz.
Schab obtocz w cukrze. Odstaw na 36 godzin do lodówki (w misce, przykryte folią).
Umyj i osusz schab.
150 g soli oraz łyżkę soli do peklowania wymieszaj razem.
Mięso obtocz w soli i odstaw na kolejne 36 godzin do lodówki (w misce, zakryte folią).
Schab obtocz w mieszance przypraw (nie myj go już z soli) - po jednej łyżce lub wg uznania.
Przyprawiony schab włóż w pończochę. Zawieś na haku.
Przechowuj schab w temperaturze pokojowej przez minimum 4 dni, optymalnie 7 do 14 dni.
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Kaszanka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Dania ze schabu
Więcej informacji na temat schabu długodojrzewającego
Ciekawi Cię, jak samemu zrobić schab długodojrzewający? Jest to pyszny, aromatyczny i dobry pomysł na wędlinę, którą zrobisz w domowym zaciszu. Przepis na schab dojrzewający jest dobrym pomysłem na imprezy w formie różnego rodzaju przystawek. Jest także fajnym sposobem na zwykłe kanapki. Zdecydowanie zadowoli wszystkich, którzy gustują w takich specjałach. To znakomita przekąska z mięsa, która smakuje nawet jedzona sama, bez dodatków. Ma wyrazisty smak i aromat, ponieważ dojrzewa w dużej ilości ziół i przypraw.
Schab długodojrzewający jest to pyszne mięso przygotowane w specjalny sposób. Jest to mięso surowe, najpierw marynowane przez 36 godzin w cukrze (lodówka), potem 36 godzin w soli (lodówka). Następnie dodaje się przyprawy oraz zioła i przechowuje maksymalnie 14 dni w pończosze, w temperaturze pokojowej. Przepis na schab długodojrzewający nie będzie dobry dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla małych dzieci. Tak przygotowane mięso to nie najlepszy pomysł na posiłek dla osób z niską odpornością. Schab długodojrzewający może nieść ryzyko zakażenia pasożytami. Może także wystąpić zatrucie pokarmowe po spożyciu źle przygotowanego mięsa.
Schab długodojrzewający jest pyszny. Jak najbardziej można go zrobić w domu. Zastanawiasz się, jak samemu zrobić schab długodojrzewający? Nie jest to bardzo skomplikowany proces, ale zajmuje dużo czasu, zanim będzie gotowy (tak jak nazwa wskazuje). Do przepisu na schab długodojrzewający potrzebna będzie pończocha lub rajstopy. Przyda się też hak wędzarniczy, na którym zawiesisz pończochę. Warto także, w miejscu, w którym będzie wisiało mięso, położyć na podłodze ściereczkę. Podczas dojrzewania mięsa może kapać tłuszcz. Na samym początku mięso należy umyć, a następnie osuszyć. Wymieszaj mięso z cukrem, dobrze je obtocz. Włóż schab do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 36 godzin w lodówce. Mięso marynowane z cukrem puści sporą ilość płynu, więc po upływie tego czasu schab umyj i osusz. Wymieszaj sól z solą do peklowania i tą mieszanką ponownie obtocz dobrze mięso. Mięso znowu umieść w misce, przykryj folią i także schowaj do lodówki na kolejne 36 godzin. Gdy minie 36 godzin przyprawy i zioła wymieszaj ze sobą i obtocz mięso. Włóż je do pończochy. Zawieś na haku. Najlepiej będzie, gdy temperatura miejsca, w którym schab będzie dojrzewał, będzie pokojowa. Powinno być także sucho. Schab powinien dojrzewać minimum 4 dni, ale najlepiej zacząć go jeść po upływie 10 dni. Jak samemu zrobisz schab długodojrzewający, po 2 tygodniach dojrzewania przechowuj go w lodówce.
Alergeny w schabie długodojrzewającym
Lista alergenów dla schabu długodojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab długodojrzewający
Wartości odżywcze schabu długodojrzewającego
Mięsa długodojrzewającego nie wolno spożywać kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Zawiera dużą ilość soli i cukru. Spożycie może powodować między innymi zakażenie pasożytami lub zatrucie pokarmowe.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.