Schab bez panierki

Opublikowano: 20.12.2021 r., 20:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab bez panierki na patelni
Schab bez panierki
Schab bez panierki to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kotletów, którzy pragną spróbować ich w nieco lżejszej i zdrowszej wersji, z niskim indeksem glikemicznym.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
253 kcal
Kcal w porcji
111 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na schab bez panierki krok po kroku

Mięso podziel na plastry i oczyść z błonek.

Każdy kotlet rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry.

Kotlety natrzyj dokładnie przyprawami.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety, z każdej strony, po około 7 - 8 minut, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na schab bez panierki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat schabu bez panierki

Schab bez panierki będzie świetną i znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego kotleta. Ze względu na brak panierki nie wchłania dużej ilości tłuszczu, więc jest znacznie lżejszy i nie obciąża żołądka. W dodatku robi się go również znacznie szybciej. To idealna opcja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Wspaniale łączy się z ziemniakami, ale również z warzywnymi frytkami.

Przepis na schab bez panierki to wspaniała propozycja zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Taka wersja zawiera zdecydowanie mniej kalorii i jest też bardziej lekkostrawna. Dodatkowo ma mniej tłuszczu, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, a także krwionośnego. Kotlety schabowe są tradycyjnym daniem, które gości na stołach wielu Polaków, zwłaszcza w niedzielę. Jednak klasyczna wersja nie jest zbyt dobra dla zdrowia, a na pewno nie sprawdzi się w diecie osób starszych, czy dzieci. Dlatego warto skorzystać z tej lekko unowocześnionej receptury na lekkie schabowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab bez panierki, by smakował niezwykle pysznie, a przy okazji nie stwardniał za bardzo, to ten sprawdzony przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość robi się dokładnie tak jak normalne kotlety, ale należy pamiętać o dokładnym rozbiciu mięsa. To pozwala na zmięknięcie kotletów, które podczas smażenia nie stwardnieją. W tej wersji należy też zadbać o odpowiednią ilość tłuszczu na patelni. Kiedy będzie go za mało, mięso nie będzie soczyste. W tej wersji nie trzeba się obawiać, że mięso wchłonie znaczne ilości oleju, gdyż nie jest obtoczone w bułce tartej. Kotlet schabowy bez panierki, podobnie jak klasyczna wersja sprawdza się zarówno od święta, jak i na co dzień. Pasuje do ziemniaków, czy frytek, ale również kaszy i ryżu. Można go kroić na paseczki i dodawać do sałatek. To fantastyczna opcja na obiad. Ze względu na brak panierki jest szybki i pyszny. Ten dobry i prosty przepis jest fantastyczny również dla początkujących, gdyż zawsze się udaje i nie zabiera zbyt dużo czasu. Dodatkowo wspaniale się prezentuje.

Alergeny w schabie bez panierki

Lista alergenów dla schabu bez panierki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab bez panierki

Wartości odżywcze schabu bez panierki

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowsza, niż tradycyjne kotlety, jednak nie powinna gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kcal)
228.72
253.88
Białko (g)
19.42
21.55
Fenyloalanina (mg)
0.82
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz (g)
16.35
18.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
4.93
Tłuszcze nienasycone (g)
11.91
13.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.06
11.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.85
2.06
Cholesterol (mg)
60.22
66.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina A (µg (mcg))
0.90
1.00
Witamina B6 (mg)
0.66
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.53
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.40
Witamina E (mg)
1.57
1.75
Retinol (µg (mcg))
0.90
1.00
Tiamina (mg)
0.60
0.67
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Niacyna (mg)
7.18
7.97
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód (mg)
43.35
48.12
Potas (mg)
335.38
372.27
Wapń (mg)
6.39
7.10
Fosfor (mg)
203.15
225.49
Magnez (mg)
23.37
25.94
Żelazo (mg)
0.51
0.56
Cynk (mg)
1.39
1.55
Miedź (mg)
0.05
0.06
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu bez panierki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu bez panierki

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
38.00