Scampi
- Makaron ryżowy (200 g)
- Krewetki (400 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na scampi krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przecedź na sicie.
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz czosnek (około 2 minut).
Następnie na patelnię dodaj krewetki i smaż je przez około 3 minuty (krewetki w tym czasie powinny zmienić kolor).
Po tym czasie krewetki wyjmij z patelni i przełóż do miseczki.
Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje.
Następnie na patelnię dodaj krewetki, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Sos na bazie krewetek dodaj do makaronu i wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Gotowy makaron podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Więcej informacji na temat scampi
Scampi to danie przygotowane na bazie makaronu oraz smażonych krewetek w sosie. Smażone krewetki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla calej rodziny. Makaron z owocami morza świetnie sprawdzi się również jako danie na romantyczną kolację dla dwojga. Prosty przepis na scampi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać pyszne scampi niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, krewetki, oliwa z oliwek, śmietana kremowa 30%, cebula, czosnek, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
Jak zrobić scampi? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przecedź na sicie. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz czosnek (około 2 minut). Następnie na patelnię dodaj krewetki i smaż je przez około 3 minuty (krewetki w tym czasie powinny zmienić kolor). Po tym czasie krewetki wyjmij z patelni i przełóż do miseczki. Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie na patelnię dodaj krewetki, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Sos na bazie krewetek dodaj do makaronu i wymieszaj. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Gotowy makaron podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Składniki zawarte w owocach morza, spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Podsumowując smaczne scampi jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze danie na bazie makaronu ryżowego z krewetkami w sosie śmietanowym stanowi doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Alergeny w scampi
Lista alergenów dla scampi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze scampi
Scampi to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Scampi to danie wykonane z dodatkiem owoców morza.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.