Sashni
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - + do obtoczenia placków (75 g)
- Ser twarogowy półtłusty (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na sashni krok po kroku
Ugotuj ziemniaki w mundurkach i ostudź je. Zdejmij skórę.
Zimne ziemniaki przemiel w maszynce.
Ser rozdrobnij widelcem. Przypraw solą, pieprzem i koperkiem.
Dodaj do ziemniaków mąkę, jajko i sól. Wyrób ciasto dłoniami.
Z ciasta zrób gruby wałek. Podziel go na kilka plastrów o grubości około 3 cm.
Na środek każdego plastra wyłóż ser z przyprawami. Zaklej całość na brzegach, by nadzienie było dobrze zamknięte. Placki powinny być spłaszczone.
Rozgrzej olej na patelni.
W dodatkowej ilości mąki obtocz placki.
Placki wykładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat sashni
Sashni, znane także jako sasznie, są to placki z ugotowanych ziemniaków nadziewane twarogiem z ziołami. Bardzo prosta, smaczna i wytrawna, białoruska potrawa. Sashni mają kształt spłaszczonych, owalnych kotlecików. Składają się z bardzo prostych składników. Jeżeli masz nadmiar ugotowanych ziemniaków i brak pomysłu na ich wykorzystanie, sashni mogą być dobrym przykładem potrawy, w której możesz je wykorzystać. Wtedy nic nie marnujesz, a przy okazji próbujesz nowego przepisu. Poznaj, czym są sashni, jak je zrobić oraz z czym je podawać.
Sashni (sasznie z nadzieniem twarogowym) to placuszki na słono. Pochodzą one z kuchni białoruskiej. Zrobione są z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Obtoczone są w mące i smażone na oleju. W środku placuszków znajduje się nadzienie z sera białego i przypraw. Można dodać także zioła, takie jak koperek, natka pietruszki lub inne ulubione. Sashni mają kształt owalny, dodatkowo są one spłaszczone. Sashni najlepsze są, gdy są gorące. Najsmaczniejsze są, gdy podasz je ze śmietaną. Można je także polać masłem.
Sashni są potrawą z wysokim indeksem glikemicznym. Jeżeli zależy Ci na jego obniżeniu możesz dodać mąkę pełnoziarnistą zamiast wyokooczyszczonej (białej, pszennej). Poza obniżeniem indeksu glikemicznego, placuszki będą miały większą ilość błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Są one bogate w białko, dzięki użyciu twarogu.
Placki z ziemniakami i twarogiem w wytrawnym wydaniu to dobra potrawa dla wszystkich, którzy lubią prostotę. Nie są zbyt skomplikowane do przygotowania, a przy okazji są pyszne. Nie wiesz jak zrobić sashni? Ugotuj ziemniaki – najlepiej w mundurkach. Do przepisu na sashni możesz wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki, na przykład te, które zostały po obiedzie. Gdy ziemniaki będą gotowe, ostudź je i obierz ze skóry. Ziemniaki zmiel w maszynce. Możesz je także puścić przez praskę do ziemniaków. Ser rozdrobnij widelcem i przypraw go do smaku solą, pieprzem. Dla koloru dodaj też posiekany koperek. Wszystko wymieszaj – będzie służyło jako nadzienie. Do wcześniej przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj jajko, mąkę oraz sól. Całość wyrób na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej na stolnicy zrób gruby wałek. Podziel go na 3-centymetrowej grubości plastry. Każdy kawałek masy nadziewaj twarogiem. Dokładnie zaklej z każdej strony tak, by nadzienie było dobrze zakryte. Placki powinny być spłaszczone. Olej rozgrzej na patelni. Placuszki obtocz w mące i następnie smaż je na gorącym tłuszczu do złotego koloru.
Alergeny w sashni
Lista alergenów dla sashni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sashni
Potrawa jest lekkostrawna. Dobry posiłek dla dziecka i osoby starszej. Mają wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.