Sarnina duszona

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sarnina duszona podana w woku.
Sarnina duszona
Sarnina duszona to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Duszone mięso jest bardzo kruche i aromatyczne. Sarninę podawać można na bardzo wystawne kolacje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
524 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka z sarny (1000 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na sarnina duszona krok po kroku

Łopatka z sarny natrzyj solą.

Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozpuść masło.

Dodaj cebulę i zeszklij.

Dodaj do masła rozmaryn, jałowiec oraz skórkę z pomarańczy.

Obsmaż mięso na maśle.

Zmniejsz ogień i duś przez 80 minut.

Mięso podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sarnina duszona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sarniny duszonej

Sarnina duszona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna sarnina duszona w warzywach świetnie sprawdzi się także podczas bardziej uroczystych okazji. Sarninę najlepiej podawać z dodatkiem puree ziemniaczano selerowego. Przepis na sarninę duszoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka z sarny, cebula, skórka pomarańczy, rozmaryn, masło, jałowiec, sól, pieprz.

Jak zrobić sarninę duszoną? Łopatkę z sarny natrzyj solą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj do masła rozmaryn, jałowiec oraz skórkę z pomarańczy. Obsmaż mięso na maśle. Zmniejsz ogień i duś przez 80 minut. Mięso podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Dziczyzna w tym także mięso sarny jest bardzo zdrowym rodzajem mięsa. Z natury jest ekologiczna, gdyż w życie zwierząt nie ingeruje człowiek. Zawiera mało cholesterolu, dzięki czemu świetnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Nie zawiera antybiotyków tak jak zwierzęta hodowlane. Żyje bez stresu, więc mięso zawiera małe ilości kortyzolu. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując: pyszna sarnina sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Soczysta sarnina z cebulą jest bardzo aromatyczna. Smaczna dziczyzna sprawdzi się świetnie także na zimno. Sarnina jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w sarninie duszonej

Lista alergenów dla sarniny duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na sarnina duszona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sarniny duszonej

na 100g gotowej potrawy

Sarnina duszona to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Mięso sarny jest bardzo zdrowe i nie zawiera antybiotyków ani sztucznych dodatków do żywności. Potrawa jest nisko kaloryczna i sprawdzi się dla osób dbających o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
201.89
524.91
Białko (g)
16.41
42.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
1.39
3.61
Węglowodany przyswajalne (g)
1.14
2.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
14.31
37.20
Tłuszcze nasycone (g)
10.09
26.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
10.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.59
9.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.63
Cholesterol (mg)
83.15
216.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
76.00
197.60
Witamina B6 (mg)
0.36
0.93
Witamina B12 (µg (mcg))
1.40
3.65
Witamina C (mg)
1.10
2.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.59
1.54
Retinol (µg (mcg))
74.56
193.84
Tiamina (mg)
0.42
1.08
Ryboflawina (mg)
0.22
0.58
Niacyna (mg)
4.24
11.04
Foliany (µg (mcg))
6.11
15.89
Beta karoten (µg (mcg))
17.70
46.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
57.37
149.16
Potas (mg)
268.74
698.73
Wapń (mg)
14.22
36.98
Fosfor (mg)
155.85
405.21
Magnez (mg)
17.26
44.87
Żelazo (mg)
2.20
5.71
Cynk (mg)
3.15
8.18
Miedź (mg)
0.11
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny sarniny duszonej 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sarniny duszonej

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z sarny
1000 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
70.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
78.00