Sarnina duszona
- Łopatka z sarny (1000 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Masło (150 g)
Przepis na sarnina duszona krok po kroku
Łopatka z sarny natrzyj solą.
Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozpuść masło.
Dodaj cebulę i zeszklij.
Dodaj do masła rozmaryn, jałowiec oraz skórkę z pomarańczy.
Obsmaż mięso na maśle.
Zmniejsz ogień i duś przez 80 minut.
Mięso podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat sarniny duszonej
Sarnina duszona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna sarnina duszona w warzywach świetnie sprawdzi się także podczas bardziej uroczystych okazji. Sarninę najlepiej podawać z dodatkiem puree ziemniaczano selerowego. Przepis na sarninę duszoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka z sarny, cebula, skórka pomarańczy, rozmaryn, masło, jałowiec, sól, pieprz.
Jak zrobić sarninę duszoną? Łopatkę z sarny natrzyj solą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj do masła rozmaryn, jałowiec oraz skórkę z pomarańczy. Obsmaż mięso na maśle. Zmniejsz ogień i duś przez 80 minut. Mięso podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
Dziczyzna w tym także mięso sarny jest bardzo zdrowym rodzajem mięsa. Z natury jest ekologiczna, gdyż w życie zwierząt nie ingeruje człowiek. Zawiera mało cholesterolu, dzięki czemu świetnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Nie zawiera antybiotyków tak jak zwierzęta hodowlane. Żyje bez stresu, więc mięso zawiera małe ilości kortyzolu. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując: pyszna sarnina sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Soczysta sarnina z cebulą jest bardzo aromatyczna. Smaczna dziczyzna sprawdzi się świetnie także na zimno. Sarnina jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w sarninie duszonej
Lista alergenów dla sarniny duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na sarnina duszona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy
Wartości odżywcze sarniny duszonej
Sarnina duszona to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Mięso sarny jest bardzo zdrowe i nie zawiera antybiotyków ani sztucznych dodatków do żywności. Potrawa jest nisko kaloryczna i sprawdzi się dla osób dbających o linię.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.