Sarnina
- Sarnina (1000 g)
- Marchewka - 1 marchewka (50 g)
- Pietruszka (50 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na sarninę krok po kroku
Warzywa dokładnie myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Cebulę także drobno siekamy.
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawami oraz obkładamy warzywami. Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie przekładamy mięso z warzywami do rękawa. Dodajemy do środka olej. Rękaw szczelnie zamykamy.
Sarninę pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.
-
Nalewka z dzikiej róży
-
Gulasz z dzika
-
Dziczyzna
-
Kiełbasa z dzika
-
Gulasz z sarny
-
Gulasz z sarniny
-
Pasztet z dzika
-
Gulasz z jelenia
-
Schab z dzika
-
Marynata do sarniny
-
Pieczeń z dzika
-
Żeberka z dzika
-
Comber z sarny
-
Udziec jagnięcy
-
Polędwica z dzika
-
Szynka z dzika
-
Gulasz z dziczyzny
-
Pasztet z sarny
-
Dziczyzna
Więcej informacji na temat sarniny
Pyszna sarnina pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z sarny w przyprawach z warzywami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sarninę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku warzywa dokładnie myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Cebulę także drobno siekamy. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawami oraz obkładamy warzywami. Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Jak przygotować mięso? Po tym czasie przekładamy mięso z warzywami do rękawa. Dodajemy do środka olej. Rękaw szczelnie zamykamy. Sarninę pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.
Sprawdzony przepis na sarninę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Smaczna dziczyzna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w sarninie
Lista alergenów dla sarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze sarniny
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je na stałe do naszego menu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.