Sarmi

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki na drewnianej desce
Sarmi
Sarmi to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Mini gołąbki będące odpowiednikiem tradycyjnych Polskich gołąbków. Podawane najczęściej jako przystawka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
324 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż biały (300 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (700 g)
  • Kapusta biała - jedna mała i płaska główka (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, kuchenka mikrofalowa

Przepis na sarmi krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść mięso, wystudzony ryż i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw.

Z kapusty wykrój głąb i włóż ją do mikrofali na około 10 minut.

Liście kapusty przekrawaj na pół i wykładaj w nie farsz.

Zwijaj w rulony i ułóż w garnku.

Spód garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przykleiły.

W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą i śmietaną kremówką.

Zalej gołąbki i wetknij między nie liść laurowy i ziele angielskie.

Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 70-90 minut.

Jak oceniasz przepis na sarmi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat sarmi

Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Przepis na sarmi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mięso mielone z łopatki wieprzowej, koncentrat pomidorowy, cebula, majeranek, czosnek, kapusta biała.

Jak zrobić sarmi? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść mięso, wystudzony ryż i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. Z kapusty wykrój głąb i włóż ją do mikrofali na około 10 minut. Liście powinny swobodnie odchodzić. Liście kapusty przekrajaj na pół i wykładaj w nie farsz. Zwijaj w rulony i ułóż w garnku. Spód garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przykleiły. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą i śmietaną kremówką. Zalej gołąbki i wetknij między nie liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 70-90 minut.

Mięso wieprzowe z łopatki jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Do przygotowywania gołąbków należy wybrać mięso z większą zawartością tłuszczu. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika.

Podsumowując sarmi to doskonała propozycja na przystawkę podczas wieczorów ze znajomymi. Mini gołąbki możesz podać także na obiad dla dzieci. Gołąbki możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sarmi możesz także zamrozić po ugotowaniu i wykorzystać w dowolnym momencie.

Alergeny w sarmi

Lista alergenów dla sarmi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sarmi

Wartości odżywcze sarmi

na 100g gotowej potrawy

Sarmi to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem węglowodanów prostych pochodzących z ryżu. Danie zawiera sporą ilość błonnika i bardzo mało tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
141.16
324.66
Białko (g)
6.68
15.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
14.29
32.86
Węglowodany przyswajalne (g)
12.83
29.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
3.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
6.49
14.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.12
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.38
7.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
6.44
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.27
48.91
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
4.95
11.37
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.48
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.23
39.64
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.59
1.36
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.60
Ryboflawina (mg)
0.10
0.22
Niacyna (mg)
1.64
3.78
Foliany (µg (mcg))
24.41
56.13
Beta karoten (µg (mcg))
46.53
107.01
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
27.02
62.14
Potas (mg)
214.30
492.90
Wapń (mg)
25.75
59.22
Fosfor (mg)
80.68
185.56
Magnez (mg)
16.08
36.98
Żelazo (mg)
0.60
1.38
Cynk (mg)
0.92
2.11
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sarmi 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sarmi

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Kapusta biała
1000 g
jedna mała i płaska główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
70 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 70 g
Koszt składników
28.50