Sarmi
- Ryż biały (300 g)
- Mięso mielone wieprzowe (700 g)
- Kapusta biała - jedna mała i płaska główka (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Koncentrat pomidorowy (70 g)
Przepis na sarmi krok po kroku
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.
W misce umieść mięso, wystudzony ryż i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw.
Z kapusty wykrój głąb i włóż ją do mikrofali na około 10 minut.
Liście kapusty przekrawaj na pół i wykładaj w nie farsz.
Zwijaj w rulony i ułóż w garnku.
Spód garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przykleiły.
W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą i śmietaną kremówką.
Zalej gołąbki i wetknij między nie liść laurowy i ziele angielskie.
Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 70-90 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Przepis na sarmi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mięso mielone z łopatki wieprzowej, koncentrat pomidorowy, cebula, majeranek, czosnek, kapusta biała.
Jak zrobić sarmi? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść mięso, wystudzony ryż i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. Z kapusty wykrój głąb i włóż ją do mikrofali na około 10 minut. Liście powinny swobodnie odchodzić. Liście kapusty przekrajaj na pół i wykładaj w nie farsz. Zwijaj w rulony i ułóż w garnku. Spód garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przykleiły. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą i śmietaną kremówką. Zalej gołąbki i wetknij między nie liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 70-90 minut.
Mięso wieprzowe z łopatki jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Do przygotowywania gołąbków należy wybrać mięso z większą zawartością tłuszczu. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika.
Podsumowując sarmi to doskonała propozycja na przystawkę podczas wieczorów ze znajomymi. Mini gołąbki możesz podać także na obiad dla dzieci. Gołąbki możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sarmi możesz także zamrozić po ugotowaniu i wykorzystać w dowolnym momencie.
Alergeny w sarmi
Lista alergenów dla sarmi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sarmi
Wartości odżywcze sarmi
Sarmi to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem węglowodanów prostych pochodzących z ryżu. Danie zawiera sporą ilość błonnika i bardzo mało tłuszczu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.