Sanduiche de carne
- Mięso mielone wołowe (450 g)
- Bułka brioszka (200 g)
- Rukola (100 g)
- Pomidor - 1 mała sztuka (100 g)
- Ogórek konserwowy - 2 średnie sztuki (100 g)
- Majonez (70 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
Przepis na sanduiche de carne krok po kroku
Mięso mielone umieść w misce.
Dopraw solą, pieprzem, kuminem, ostrą papryką, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wodę i wyrób dokładnie ciasto.
Podziel na porcje i uformuj okrągłe kotlety.
Smaż je na patelni grillowej po około 2-3 minuty z jednej strony.
Z grilluj bułkę podgrzej na patelni grillowej, posmaruj obydwie jej części majonezem.
Na sam spód bułki umieść rukolę, na niej połóż kotlet, następnie ser, plastry pomidora, ogórka i drugą połowę bułki.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery
Więcej informacji na temat sanduiche de carne
Sanduiche de carne to pyszne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Burger doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze znajomymi lub danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na sanduiche de carne jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, bułka brioszka, musztarda, majonez, ser cheddar, boczek wędzony, rukola, pomidor, ogórek konserwowy, sól, pieprz, musztarda, czosnek, papryka ostra, kumin.
Jak zrobić sanduiche de carne? Mięso mielone umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, kuminem, ostrą papryką, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wodę i wyrób dokładnie ciasto. Podziel na porcje i uformuj okrągłe kotlety. Smaż je na patelni grillowej po około 2-3 minuty z jednej strony. Zgrilluj bułkę, podgrzej na patelni grillowej, posmaruj obydwie jej części majonezem. Na sam spód umieść rukolę na niej połóż kotlet, następnie ser, plastry pomidora, ogórka i drugą połowę bułki. Burger nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie należy podawać na ciepło.
Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera dużą ilość żelaza, witamin z grupy B oraz cynk i selen. Witaminy z grupy B mają wpływ na prawidłowy metabolizm naszego organizmu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Selen natomiast ma bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszej tarczycy, która odpowiedzialna jest między innymi za wytwarzanie hormonów. Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3.
Podsumowując sanduiche de carne to ciekawa propozycja na szybkie danie obiadowe. Kanapkę z wołowiną można podać także z dodatkiem frytek. Majonez zamienić możesz na ulubiony sos, świetnie sprawdzi się domowej roboty ketchup, chutney lub sos barbecue.
Alergeny w sanduiche de carne
Lista alergenów dla sanduiche de carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
- Ser cheddar
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sanduiche de carne
Sanduiche de carne to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także węglowodany łatwo przyswajalne, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Możesz zamienić pszenną bułkę na pieczywo graham.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.