Sanduiche de carne

Opublikowano: 21.12.2021 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sanduiche de carne przekrojony na pół
Sanduiche de carne
Sanduiche de carne to tradycyjne brazylijskie danie. Pyszny burger sprawdzi się doskonale jako danie na imprezę lub jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
748 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (450 g)
  • Bułka brioszka (200 g)
  • Rukola (100 g)
  • Pomidor - 1 mała sztuka (100 g)
  • Ogórek konserwowy - 2 średnie sztuki (100 g)
  • Majonez (70 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, miska

Przepis na sanduiche de carne krok po kroku

Mięso mielone umieść w misce.

Dopraw solą, pieprzem, kuminem, ostrą papryką, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wodę i wyrób dokładnie ciasto.

Podziel na porcje i uformuj okrągłe kotlety.

Smaż je na patelni grillowej po około 2-3 minuty z jednej strony.

Z grilluj bułkę podgrzej na patelni grillowej, posmaruj obydwie jej części majonezem.

Na sam spód bułki umieść rukolę, na niej połóż kotlet, następnie ser, plastry pomidora, ogórka i drugą połowę bułki.

Jak oceniasz przepis na sanduiche de carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat sanduiche de carne

Sanduiche de carne to pyszne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Burger doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze znajomymi lub danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na sanduiche de carne jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, bułka brioszka, musztarda, majonez, ser cheddar, boczek wędzony, rukola, pomidor, ogórek konserwowy, sól, pieprz, musztarda, czosnek, papryka ostra, kumin.

Jak zrobić sanduiche de carne? Mięso mielone umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, kuminem, ostrą papryką, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wodę i wyrób dokładnie ciasto. Podziel na porcje i uformuj okrągłe kotlety. Smaż je na patelni grillowej po około 2-3 minuty z jednej strony. Zgrilluj bułkę, podgrzej na patelni grillowej, posmaruj obydwie jej części majonezem. Na sam spód umieść rukolę na niej połóż kotlet, następnie ser, plastry pomidora, ogórka i drugą połowę bułki. Burger nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie należy podawać na ciepło.

Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera dużą ilość żelaza, witamin z grupy B oraz cynk i selen. Witaminy z grupy B mają wpływ na prawidłowy metabolizm naszego organizmu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Selen natomiast ma bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszej tarczycy, która odpowiedzialna jest między innymi za wytwarzanie hormonów. Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3.

Podsumowując sanduiche de carne to ciekawa propozycja na szybkie danie obiadowe. Kanapkę z wołowiną można podać także z dodatkiem frytek. Majonez zamienić możesz na ulubiony sos, świetnie sprawdzi się domowej roboty ketchup, chutney lub sos barbecue.

Alergeny w sanduiche de carne

Lista alergenów dla sanduiche de carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Ser cheddar
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sanduiche de carne

na 100g gotowej potrawy

Sanduiche de carne to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także węglowodany łatwo przyswajalne, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Możesz zamienić pszenną bułkę na pieczywo graham.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
249.39
748.16
Białko (g)
13.05
39.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.83
26.50
Węglowodany przyswajalne (g)
0.82
2.45
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.93
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
17.57
52.72
Tłuszcze nasycone (g)
8.09
24.28
Tłuszcze nienasycone (g)
9.48
28.44
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.07
18.20
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.41
10.24
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.83
134.48
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
38.38
115.13
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.56
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.96
2.88
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.52
7.57
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.49
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.32
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.80
74.39
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
7.60
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.92
44.75
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
164.52
493.57
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
320.45
961.35
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas (mg)
208.20
624.59
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.27
252.81
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
136.45
409.35
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.41
49.23
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.97
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.19
6.56
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sanduiche de carne 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sanduiche de carne

Koszt składników
57.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
450 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.38
Za 450 g
Bułka brioszka
200 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 200 g
Rukola
100 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Pomidor
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ogórek konserwowy
100 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Majonez
70 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Koszt składników
57.60