Przepis na sandacz z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Pokrój cytrynę w plastry.

Rybę dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż plastry cytryny i natkę pietruszki w całości.

Rybę włóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ryby ułóż masło.

Piekarnik z włączoną funkcją grilla rozgrzej do 190-200 stopni. Piecz rybę przez 20-25 minut.

Sandacz z piekarnika podane jest na błękitnym, ozdobnym talerzu. Udekorowany jest zielonymi gałązkami oraz kawałkiem cytryny.
Sandacz z piekarnika
Koszt przygotowania dania
58.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
327 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Sandacz z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sandaczu z piekarnika

Sandacz z piekarnika to wspaniały pomysł na przygotowanie ryby w całości. Zaletą przygotowania ryby w całości jest to że zostaje soczysta i łatwiej ją zjeść omijając ości. Dodatkowo ryba pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na sandacza z piekarnika jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Pysznego sandacza przygotujesz z dodatkiem następujących składników: masło klarowane, cytryna, natka pietruszki, sól i pieprz.

Jak zrobić sandacza w piekarniku? Na początek umyj i dokładnie osusz rybę ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój cytrynę w plastry. Rybę dopraw solą i pierzem. Włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka ryby włóż plastry cytryny i gałązki natki pietruszki. Na rybę ułóż masło klarowane. Piekarnik z opcją grilla podgrzej do 190-200 stopni. Jak długo piec sandacza w piekarniku? Piecz rybę przez 20-25 minut. Skórka ma się zarumienić. Masło po pieczeniu wykorzystaj jako sos do polania mięsa podczas jej jedzenia. Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się.

Sandacz jest słodkowodną rybą z białym mięsem przez niewielką zawartość tłuszczu ogółem zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Sandacza powinny dodać do swojego jadłospisu osoby na dietach redukcyjnych oraz z wysokim poziomem cholesterolu. Masło klarowane użyte do pieczenia ryby zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci pomaga budować kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie.

Podsumowując soczysty sandacz z piekarnika doskonale sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Wiesz już ile piec sandacza w całości dlatego nie musisz się bać przygotowania ryby w całości. Dobry sandacz pieczony nabiera aromatu od ziół, które umieścisz w jego wnętrzu.

Wartości odżywcze sandacza z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcze nasycone
7.74 g
23.23 g
Tłuszcze nienasycone
3.82 g
11.46 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sandacza z piekarnika 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sandaczu z piekarnika

Lista alergenów dla sandacza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania sandacza z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
600 g
30.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
51.43
Za 600 g
Cytryna
150 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 150 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
74.30
Jak oceniasz przepis na sandacz z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.8% osób