Przepis na sandacz z piekarnika krok po kroku
- Sandacz filet 600 g
- Cytryna 150 g
- Masło klarowane 100 g
- Natka pietruszki 20 g
Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój cytrynę w plastry.
Rybę dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż plastry cytryny i natkę pietruszki w całości.
Rybę włóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ryby ułóż masło.
Piekarnik z włączoną funkcją grilla rozgrzej do 190-200 stopni. Piecz rybę przez 20-25 minut.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba po grecku
-
Karp smażony
-
Ryba pieczona
-
Ryba na wigilię

(liczba kalorii)
Sandacz z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o sandaczu z piekarnika
Sandacz z piekarnika to wspaniały pomysł na przygotowanie ryby w całości. Zaletą przygotowania ryby w całości jest to że zostaje soczysta i łatwiej ją zjeść omijając ości. Dodatkowo ryba pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na sandacza z piekarnika jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Pysznego sandacza przygotujesz z dodatkiem następujących składników: masło klarowane, cytryna, natka pietruszki, sól i pieprz.
Jak zrobić sandacza w piekarniku? Na początek umyj i dokładnie osusz rybę ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój cytrynę w plastry. Rybę dopraw solą i pierzem. Włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka ryby włóż plastry cytryny i gałązki natki pietruszki. Na rybę ułóż masło klarowane. Piekarnik z opcją grilla podgrzej do 190-200 stopni. Jak długo piec sandacza w piekarniku? Piecz rybę przez 20-25 minut. Skórka ma się zarumienić. Masło po pieczeniu wykorzystaj jako sos do polania mięsa podczas jej jedzenia. Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się.
Sandacz jest słodkowodną rybą z białym mięsem przez niewielką zawartość tłuszczu ogółem zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Sandacza powinny dodać do swojego jadłospisu osoby na dietach redukcyjnych oraz z wysokim poziomem cholesterolu. Masło klarowane użyte do pieczenia ryby zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci pomaga budować kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie.
Podsumowując soczysty sandacz z piekarnika doskonale sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Wiesz już ile piec sandacza w całości dlatego nie musisz się bać przygotowania ryby w całości. Dobry sandacz pieczony nabiera aromatu od ziół, które umieścisz w jego wnętrzu.
Wartości odżywcze sandacza z piekarnika
Tłuszcze
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sandaczu z piekarnika
Lista alergenów dla sandacza z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sandacz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane